Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillad lax med kryddig hollandaise

Annons

700 g laxfilé med skinnet kvar

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

svartpeppar

flingsalt

Till såsen:

2-3 dl hollandaisesås

1 msk ljus fransk senap av dijontyp

1/2 tsk färskriven pepparrot

1 knivsudd cayennepeppar

Att äta till:

blandad sallad

kokt färskpotatis

1. Kontrollera att laxen är helt benfri och dela den sedan i fyra rejäla portionsbitar. Lägg bitarna i en skål och tillsätt olja och vinäger. Ta några tag med svartpepparkvarnen, men vänta med saltet till efter grillningen. Blanda om och låt stå minst en halvtimme.

2. Se till att den färdiga hollandaisesåsen hinner få rumstemperatur. Rör sedan ner fransk senap och riven pepparrot.

3. Grilla laxen över fin glöd, först med skinnet uppåt och när fisken fått fina ränder vänds den så skinnet kommer nedåt. Så grillas fisken helt klar, vilket normalt tar cirka 4-5 minuter. Lyft upp fisken och lägg den på en arbetstallrik med skinnet uppåt. Dra bort skinnet och servera fisken med den randiga sidan uppåt. Strö över flingsalt och lägg en klick sås intill. Toppa såsen med ytterst lite cayennepeppar. Servera kokt färskpotatis och blandad sallad till.

(TT Spektra)