Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön idé från djur till butik

I slutet av september slår Lars-Erik Hillbom upp portarna till sin nya gårdsbutik Knaperboden.

Annons

När Lars Erik Hillbom, eller ”Larsa” som han kort och gott kallar sig, slutade som mjölkbonde för fem år sedan ville han ha något annat att göra. En ny utmaning att, bokstavligt talat, sätta tänderna i utan att behöva göra sig av med sina djur. Tankarna landade på att bli köttproducent.

Han föder upp sina djur själv, och skickar dem till Tierp för slakt. Till sin hjälp har han gästrikelärlingen Andrea Wiik och husdjursagronomen Johanna Rangrost Ahlström.

Hela affärsidén är grön. Att vara nära och ekologisk är tanken bakom allt. Larsa flyttar sina kor med hjälp av hästar. Och han ser hellre att folk i närområdet kommer och handlar av honom, än att han får besök av långväga gäster.

– Det absolut miljövänligaste är om transporterna är korta åt alla håll, säger han.

Larsa tror att idén ligger rätt i tiden. Mjölkhistorien på Coop gav hans idé vatten på kvarnen, och de senaste veckorna har han hunnit långt. Han har smitt storslagna planer på att bland annat dra om vägar på gården.

Den omgjorda spannmålstorken kommer att få butiksdel, kylrum, charkrum och personalutrymme. Det ställs höga krav på hur det ska se ut där inne. Alla rör måste vara inbyggda i väggarna, och gårdstomten måste tydligt skilja på delarna för ladugård och butik. Dessutom måste Larsa få två dagars utbildning i livsmedelshygien av Anticimex, och butiken godkänd av kommunen.

Hittills har allt gått bra. Larsa har fått investeringsstöd av både banken och länsstyrelsen. Många har redan visat intresse. Framför allt grannarna i området och de som redan i förväg provat en beställning av hans lådor.

Det kommer inte handla om kött i stor skala. Öppen butik tre dagar i veckan och slakt av 24 djur om året, gissar Larsa. Idag har han runt 70 kor. Två tjurar, och en hel hög med kalvar och kvigor. De är bra köttdjur av sorterna Hereford och Aberdeen Angus. Arter som lämpar sig bra för den typ av betesmark som finns i Norra Åbyggeby.

Varje ko ska bli mellan ett och ett halvt och två år innan det bär av mot slakt. Förutom att sälja hela bitar ska Larsa även mala egen köttfärs, och eventuellt också pressa egna hamburgare. Priserna kommer att ligga på samma nivå som det ekologiska köttet i mataffärerna.

Det har varit spännande och annorlunda att starta eget, berättar Larsa. Extra roligt är det förstås när butiken är lika mycket jobb som hobby.

– Som bonde får jag hålla på och leka hela livet, skojar han.

Butiken öppnar någon gång i slutet av september. Larsa väntar fortfarande på att fem-sex hantverkare ska komma och göra sitt. Sensommaren är också en väldigt aktiv tid på gården, när foder ska skördas och hö tas in för att bli sängar åt djuren i vinter.

– Kor är roliga för att de är så spontana. När allt känns lite tungt och jag undrar vad jag håller på med blir jag glad av deras lugn och fridfullhet. Och det krävs inte mycket mer än ett kalvskutt en trött morgon för att man ska bli pigg.