Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna och sköna sommarsallader

Sommarens sallader ska vara som ett takras om vintern. Huller om buller ska olika blad och grönsaker dimpa ner på tallriken. Toppa med fågel, fisk eller
mittemellan och avsluta med en lätt dressing och en bit gott bröd.

Annons

1. Kylskåpskall melon med lufttorkad skinka. En klassisk kombination, men ändå alltid så överraskande frisk och god. Sommarens bästa lätträtt!

2. Rökta fiskar. Lax, sik, makrill eller böckling. All rökt fisk smakar så mycket bättre just nu. Men se upp med förvaringen. Rökt fisk är fortfarande en fisk och måste förvaras därefter.

3. Hemkokt saft. Missa inte att ta hand om sommarens överflöd av bär och frukt. Koka några flaskor saft, gärna blandsaft av olika bär och frukter, så kan du kan njuta av sommarsmakerna långt in i höst.

Nog är det konstigt att många av restaurangernas salladsbufféer avslutas med en uppsättning tunga dressingar baserade på massor av majonnäs. Och ännu

konstigare är det att vi slevar på dessa feta blandningar som får oss att svälla helt i onödan. Låt salladen tala och dämpa ner det där med dressingar till

några droppar olivolja och vinäger samt en i sammanhanget passande krydda. Ett överflöd av blad ger betydligt roligare och smakrikare salladsgrund än den

man tvingar fram med en dominant dressing.

Isbergssallad har blivit en sinnebild för sallad. Inget fel med det, men den behöver hjälp för att salladsblandningen ska börja leva. Färdiga

salladsblandningar i påse är inte så tokiga, förutsatt att innehållet är fräscht och spänstigt. Här får man en bladvariation som fungerar utmärkt som grund

för egna salladsblandningar. Blanda gärna i ett och annat blad från kryddörter som basilika, persilja eller salvia som bidrar med spännande smaker.

Fyll på med grönsaker du gillar, exempelvis tomater, gurka, rädisor, fint strimlade morötter, bönor och groddar. Avsluta med en lätt dressing baserad på olivolja och vinäger smaksatt med peppar, citron eller varför inte basilikapesto. Den senare är en blandning av basilika, pinjenötter, parmesanost och olivolja. Den som vill spetsar med vitlök.

Supergott till det mesta med anknytning till det italienska köket. Tänk bara på att blandningen innehåller pinjenötter, så kolla att alla tål dessa innan maten bjuds.

Salladens bästa vän är ett smakrikt bröd. Själv äter jag det utan smör eller andra fetter. Vill man trots allt ha något på brödet känns det mer rätt med en klick färskost eller att man helt enkelt doppar brödet i den dressing som bjuds till.