Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt eller vitt spänne är frågan

/
  • Lekhjälmen från Reebok har grönt spänne och är konstruerad så att hakbandet ska lösas ut vid en viss belastning. Den är säker för barn och rekommenderas av Konsumentverket.
  • Om en hjälm har ett rött spänne betyder det att det är en vuxenhjälm som inte ska användas av barn.
  • Lekhjälmen JOFA 215 är säker för barn och har enligt Konsumentverket en likvärdig utlösningsfunktion i hakbandet som lekhjälmarna med grönt spänne. Skillnaden är att spännet är vitt och har tryckknapp.
  • Tryckknappen på vanliga hockeyhjälmar sitter stenhårt, så dessa bör inte användas av lekande förskolebarn.

Förskolorna i Gävle kommun har gått ut med informationen om alla barn ska bära en viss typ av lekhjälm med grönt spänne när de är ute och leker. Men enligt Konsumentverket kan spännet även vara vitt för att vara godkänt.

Annons

”Hur kan kommunen gå ut och säga till föräldrar i brev och via förskolan att barnen måste ha hjälmar med grönt spänne? Finns det ingen ansvarig som kollat upp vad som gäller innan man kräver föräldrar på inköp av ny hjälm?”

Det undrar en upprörd förälder i en insändare till Gefle Dagblad, efter att hon tvingats köpa nya hjälmar till sina barn till en kostnad av 700 kronor. Detta trots att hon redan utrustat barnen med hjälmar av modellen JOFA 215, som är godkända enligt Konsumentverket.

Annika Proos är förskolechef för Stigslund och Strömsbro och känner till diskussionerna om lekhjälmar.

– Direktiven har kommit från centralt håll, och vi har informerat föräldrarna vidare genom samtal och via förskolornas hemsidor, säger hon.

På förskolornas hemsidor står det att alla barn ska bära godkända småbarnshjälmar vid utevistelse då det är risk för halka, och att dessa känns igen på det gröna spännet. Att det finns en godkänd hjälm som har ett vitt spänne känner Annika Proos inte till, men hon tror att direktivet kan handla om att det gröna spännet är lätt att känna igen.

– Självklart får man använda den andra hjälmen också om den står med på Konsumentverkets hemsida, säger hon.

Annika Proos upplyser även om att förskolorna köpt in godkända hjälmar som barnen får låna om de glömt hjälmen hemma eller om föräldrarna inte haft tid att köpa en.

Någon större skillnad i skyddseffekt mellan lekhjälmen JOFA 215 med vitt spänne och småbarnshjälmen med grönt spänne finns inte.

Det säger Lotten Strindberg som är ingenjör och ansvarig för hjälmar på Konsumentverket. Enligt henne så handlar det bara om olika tekniska lösningar i själva spännet och att JOFA 215 godkänts med en äldre testmetod, men att utlösningsfunktionen är likvärdig i båda hjälmarna. Huvudsaken är att hjälmen man köper till sina barn är CE-märkt och att den lossnar från huvudet om man fastnar.

– Från Konsumentverkets sida ser vi ingen anledning att varna för JOFA 215, säger Lotten Strindberg.

Josefin Isaksson

Annons