Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt för frihet och demokrati

”Vi fördömer valfusket i Iran”
Så stod det på största plakatet på Södermalmstorg i går.
Över 50 personer hade kommit för att protestera mot regimen i Iran

Annons

Runtom i Sverige har demonstrationer mot valfusket och våldet i Iran ägt rum sedan valutgången blev offentlig.

I går hölls protester för första gången i Gävle.

På Södermalmstorg samlades mer än 50 personer med någonting grönt på sig som markerade samhörighet och kamp för samma sak – frihet och demokrati i Iran.

Sharam, som bott 20 år i Sverige, hade till och med färgat hela håret grönt för att visa sympati med ungdomarna i hemlandet.

Han säger:

– Jag har haft kontinuerlig kontakt med vänner via Facebook och Youtube. Fast de unga lever under hårt förtryck och möts med våld går de ut på gatorna och gör sin röst hörd. Många har försvunnit från Facebook. Jag är säker på att något allvarligt har hänt dem.

Så gick första talaren, en kvinna, upp i talarstolen.

– Vi vill visa vår avsky för våldet och förtrycket och visa vårt stöd för det iranska folket, sa hon.

– Viktigt är att Sverige och andra EU-länder öppnar upp sina ambassader i Iran för dem som söker skydd, sa Hans Backman från Hofors, riksdagsledamot för Folkpartiet.

Därefter varvades tal med slagord och kampsånger.

Babak, även kallad Bobby, var på plats. Han säger att Sverige som EU:s ordförandeland måste sätta press på regimen i Iran och kraftigt markera att allt övervåld är oacceptabelt.

– Bra att Bildt pratade med Irans ambassadör i dag. Men det räcker inte. Sverige borde tillsammans med övriga EU införa sanktioner om inte regimen i Iran slutar använda våld mot demonstranterna.

Till Södermalmstorg hade också iranier som sökt asyl i Sverige kommit. Simasanchi kom till Sverige och Gävle för åtta månader sedan. Hon hade i hemlandet varit med i en kvinnlig förening som på olika sätt protesterade mot regimen.

– Jag blev därför utestängd från högskolan. En gång blev jag också gripen för att jag inte hade slöja, säger hon.

När demonstrationer genomfördes utanför Irans ambassad i Stockholm i går var Sarvar Rostani med. Efteråt åkte han direkt till Gävle.

– Jag arrangerade protester på universitetet i Iran. En dag kom polisen till min lägenhet. De hittade blad som jag delade ut. Då togs jag till stationen och blev slagen, säger han.