Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt för ny konstgräsplan

SANDVIKEN
På tisdagen sa Kultur- och fritidsnämnden i Sandviken ja till att anlägga en uppvärmd konstgräsplan på Norra IP.

Annons
- Det blir kommunen som står för investeringen på tre miljoner, säger ordförande Sven-Olov Sundkvist. Sedan kommer nämnden att stå för ränta och amortering. Vi räknar med att det ska kosta oss 500 000 kronor per år under åtta år.
- Det är ungefär den tid som konstgräset håller, säger Lars Holst, s, som varit en av de drivande krafterna under flera år.
Fem fotbollsklubbar, Sandvikens IF, Högbo AIK, Sandvikens AIK, Stensätra och Gästrike-Hammarby, har tillsammans dragit in 2,1 miljoner i olika former av bidrag.

Svara för driften
De klubbarna ska också svara för driften och de kostnader som tillkommer. En kostnad på ungefär 600 000 kronor per år.
- Men det är fritt fram för de övriga fem fotbollsklubbarna i kommunen att vara med i den här alliansen, säger Pelle Engström, ordförande i SIF och den interimstyrelse som tagit fram planen.
K&S ska nu lämna en skrivelse till kommunen där nämnden föreslår att den uppvärmda planen ska ligga på Norra IP.
- Sedan får kommunstyrelsen ta in förslaget i sin investeringsbudget, påpekar Sundkvist.
Markarbetena inleds så fort tjälen har gått ur jorden.
- Målsättningen är att planen ska vara klar i oktober-november, säger Holst. Det blir en rejäl satsning på markarbeterna och vi beräknar de kostnaderna till två miljoner. Det finns bland annat lerkroppar som måste grävas upp och sedan ska rör för fjärrvärmen läggas ner innan gräset kan rullas ut.
En dröm för nämnden är att exempelvis Djurgården med bland annat Sandvikenfödde Kim Källström spelar invigningsmatchen mot en spelarkombination från föreningarna som ingår i alliansen.

Ovisst för skridskoklubb
Högbo GIF:s friidrott har gått med på att stanna på Norra IP. Klubben är nöjd med sex banor på ena långsidan och fyra banor runt anläggningen.
Precis som klubben har i dag.
-Det klarar vi även om konstgräsplanen får måtten 107x65 meter, säger Lars Holst. Alltså betydligt större än den är i dag.
Däremot är problemet inte löst för skridskoklubben.
- Det enda vi vet är att deras verksamhet måste flyttas till Jernvallen, säger Holst. Vi ska träffa representanter för klubben på torsdag och det finns redan flera intressanta förslag till en bra lösning.
Anledningen till att planen inte ställs i ordning på Jernvallen är att det redan är trångbott där. Framför allt under vintern med bandy, ishockey och innebandy på programmet.
- Dessutom finns det ingen annan plan med elbelysning, förklarar Lars Holst.
Norra IP kommer också att räddas. Den gamla anrika anläggningen från 1924 har varit nedläggningshotad de senaste åren. Nu ska också läktaren renoveras.

JÖRGEN LARSSON