Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt för ökad stålproduktion

SANDVIKEN
Bygg- och miljönämnden har beslutat att tillstyrka en utökad verksamhet vid Sandvik. Dock med ett antal villkor. Bland annat får utsläppen inte öka.

Annons
Sandvik har ansökt hos Miljödomstolen om att utvidga sin stålproduktion till att omfatta cirka 400 000 ton om året. I dag ligger maxgränsen för företagets produktion på 280 000 ton.
Ansökan är mycket omfattande och innehåller bland annat expertutlåtanden från forskare. Dessutom har man haft samråd med länsstyrelsen, olika intresseorganisationer och kommunen.
Bygg- och miljönämnden har behandlat ärendet flera gånger. Vid förra sammanträdet tog man till exempel beslut om att förorda en utvidgad avfallsdeponi. Vid nämndens sammanträde i onsdags beslutade man dessutom att tillstyrka företagets önskan om utökad verksamhet. Men med en rad villkor.
- Även om Sandvik tänkt sig att öka produktionen betyder det inte att utsläppen får bli högre, säger miljö- och hälsoskyddschefen Tommy Stenegaard.
Bygg- och miljönämnden vill också att Sandvik ska genomföra en byggnadsinventering eftersom det finns kulturellt värdefulla miljöer inne på industriområdet.
Några ytterligare villkor från kommunen är att en plan för bullerreducerande åtgärder upprättas samt att ett villkor införs som anger maximala mängder av olika ämnen som får släppas ut i Storsjön.

KARIN BERGKVIST