Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för blackrace

SANDVIKEN I går kördes Gävleborgs första lagliga streetrace på Industrivägen i Sandviken.

Annons
Nio bilar med mer eller mindre våldsamt trimmade motorer tävlade mot klockan på 201 meter våt asfalt.
- Det här är verkligen jättekul, säger Lasse Borbos som fick dagens snabbaste tid med sin fyrhjulsdrivna Nissan.
Det höll på att spricka redan från start. En sponsor som backade ur i sista stund lämnade arrangemanget utan ström. Men ett antal telefonsamtal och en stor ideell insats senare lyckades arrangörerna låna ihop strömkablar så att startutrustningen kunde kopplas in och tävlingen börja.

Tävling förresten. Blackrace, som arrangemanget kallas, är ingen tävling bil mot bil. Det gäller att köra mot klockan. Varje förare får ett tidkort där det står exakt vilken reaktionstid man har i starten, och hur många sekunder resan på 201 meter tar.

Den som har en så våldsam bil att de kommer under 7,5 sekunder på sträckan får inte vara med.
- Den typen av bilar hör hemma på bana, säger Lelle Olsson som äger startutrustningen.
För blackrace är för vanliga bilar. En förutsättning för att få starta är att bilen är godkänd och besiktigad, och har däck med rätt mönsterdjup.
Arrangörerna Joakim Balkefors och Tony Greis har slitit hela sommaren med att få till ett blackrace i Gävleborg. I går, när drömmen äntligen blivit verklighet var de så trötta att de himlade med ögonen. Men lyckliga.
- Titta, Tony spann hela sträckan, strålar Joakim Balkefors och tittar efter sin kompis som just passerat mål.

Ett drygt hundratal motorintresserade hade letat sig till Industrivägen i går, trots att arrangörerna inte gjort någon reklam alls.
- Vi ville ha det lugnt och med få startande så här första gången, så att vi ser att allt fungerar med säkerheten och så. Men till våren kommer det här bli hur stort som helst, säger Joakim Balkefors.

Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se