Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för muslimsk förskola

En förskola med muslimsk inriktning får öppna i Gävle.
Det beslutade en enig barn- och ungdomsnämnd i veckan.
– För mig är det ingen skillnad mellan den och en förskola som drivs av Pingstkyrkan, säger ordförande Åsa Wiklund-Lång.

Bilaal personalkooperativ heter den ekonomiska förening som fått godkänt att öppna en förskola med plats för 17 barn samt 19 fritidsbarn.

Målet är att förmå familjer, som idag väljer att hålla sina barn hemma från svenska förskolor, att låta sina barn få möjlighet till pedagogisk verksamhet.

Förhoppningen är att förskolan och fritidshemmet ska fungera som en bro mellan de svenska och muslimska normer och värderingar. På så vis hoppas kooperativet att förståelsen och den ömsesidiga integreringen ökar.

– En huvudman för en förskola får ha en religiös inriktning. Vi har redan idag en förskola med religiös inriktning som drivs av Pingstkyrkan, konstaterar Åsa Wiklund-Lång, S, som leder barn- och ungdomsnämnden.

På en religiös förskola får det förekomma konfessionella inslag i utbildningen men inte i undervisningen. Skolverket har försökt reda ut begreppen (se faktaruta). Men myndigheten konstaterar också att gränsdragningarna inte är helt enkla inom förskolan eftersom omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet i undervisningen.

– Man får till exempel be böner, men det ska vara frivilligt för barnen att delta, säger Åsa Wiklund-Lång.

Tanken är att förskolan ska öppna i gamla Tranmursskolan i Bomhus. Barnen kommer att erbjudas halalmat och få hjälp i sin språkutveckling, både vad gäller svenskan och det egna modersmålet.