Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för torsk igen

Nu kan vi äta torsk från Barents hav med gott samvete.
Bättre kontroll på fisket har gjort att Världsnaturfonden, WWF, nu ger grönt ljus för flera populära matfiskar.

Överfiske, svartfiske och skadliga fångstmetoder har gjort att många fiskbestånd har tagit mycket stryk. De senaste årens debatt och skärpta regler ser dock ut att ha gjort nytta. I går kom en uppdaterad version av WWF:s trafikljus-utformade fiskeguide där man lätt kan läsa sig till om en fisk har rött, gult eller grönt ljus.

Rödmarkerad fisk är akut hotad, gul riskerar att bli det och grön är det fritt fram att mumsa i sig.

Den kanske bästa nyheten är att det åter går att äta torsk med gott samvete. Om den är fiskad på rätt ställe.

– Det är nu fritt fram att äta torsk från Barents hav. För den numera gulmarkerade Östersjötorsken från beståndet öster om Bornholm uppmanas till försiktighet medan torsk från det västra beståndet fortfarande bör stanna i havet, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att det huvudsakligen är den fleråriga köpbojkotten mot torsk som gjort att beståndet har orkat återhämta sig.

WWF rekommenderar att man väljer MSC-märkt fisk i mataffären. Alltså fisk som fiskats enligt de regler som Marine Stewardship Council satt upp, och som garanterar att beståndet klarar av fisketrycket.

På den nordiska marknaden finns det bland annat MSC-märkt torsk, sej, kolja, sill, Alaska pollock och makrill.

WWF:s fiskguide i fickformat finns att ladda ner på www.wwf.se