Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grooming i motljus

Vi träffar Motljuset i den kalla morgonen på Spegelns scen, vi ser en kort men imponerande scen ur ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv” av Max Hebert, i regi av Rolf Berlin.

En berättelse om grooming, sexuellt utnyttjande via nätet, och en mening ur informationsbladet gräver sig fast: Var tredje elev i nian har blivit kontaktad av en vuxen som vill ha sex. Med hjälp från Länsföreningen för Kvinno- och Tjejjourer har den spelats hela hösten för högstadiet. Den 1-4 november (kl 19) ges den på Spegeln. I rollerna Amanda Jansson och Bill Sundberg.

Namn: Amanda Jansson

Ålder: 20

Bakgrund: Tog studenten från Vasaskolan, inriktning Teater, våren 2009, arbetat på Forsmark till augusti

Varför är det så viktigt att spela ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”?

– För att det är en pjäs som handlar om ett väldigt viktigt ämne som både vuxna och barn borde veta mer om. Att man skriver en pjäs om ett så viktigt och allvarligt ämne betyder att problemet finns och jag vill att utsatta tjejer – och killar – ska veta att dom inte är ensamma om att vara med om dom här sakerna.

Hur gör man för att gestalta ett sånt allvarligt ämne som grooming?

– Man läser och sätter sig in i ämnet. Försöker förstå både offer och gärningsman. Jag har läst t ex Alexandramannen av Katia Wagner om vår tids största nätsexhärva. I den har jag försökt använda mig av de känslor och reaktioner som tjejerna berättar att de haft.

Hur stor betydelse har internet, och allt man kan göra där, i ditt eget liv?

– Jättestor betydelse! Jag betalar räkningar, läser tidningen, håller kontakten med vännerna på Facebook, kollar tv-program, lyssnar på musik och en massa annat på nätet. Tack som tusan för Spotify!

Vad tror du om ”Piratjägare” och censur på nätet?

– En viss censur anser jag att vi måste ha. Det ska inte gå att publicera vad som helst om vem som helst. Angående fildelning och piratjägare kan jag tycka att det finns mer viktiga brott att lägga ner tid och pengar på.

Varför är teatern ett bra verktyg en sån här gång?

– Det blir på riktigt. Nära. Det finns ingen dator- eller teveskärm som dom eller vi kan gömma oss bakom. Det är på riktigt och det sker mitt framför deras ögon. Det tror jag berör och väcker tankar hos ungdomarna.

Hur känns det att Kvinno- och Tjejjourerna i ryggen?

– Väldigt bra! De är initiativtagare till projektet och det känns toppen. Det ger en bra grund och visar att detta, återigen, är ett mycket viktigt ämne.

Vad är viktigast för dig precis just nu?

– Viktigast just nu är att jag hittar kläder till i morrn då jag och två vänner ska till The Studio i Stockholm.

Namn: Bill Sundberg

Ålder: 26

Bakgrund: Spelat teater med ”Ung utan pung” i sju år

 

Varför är det så viktigt att spela ”Och i våras var det en kille i en annan skola som tände eld på sig själv”?

– Internet är ett stort ställe. Det finns många bra saker men också många dåliga. Man kan lätt bli blind för hur vi behandlar, pratar eller bara är när vi går online. Pjäsen är viktig för den handlar om en värld som nästan alla rör sig i men många glömmer att tänka på som en verklighet.  

Hur gör man för att gestalta ett sånt allvarligt ämne som grooming?

– Visa på hur extremt uträknande det är. Egentligen är ingenting som sägs ärligt utan har alltid ett mål eller syfte. Så det blev en del funderande för att förstå psykologin bakom det hela.

 

Hur stor betydelse har internet, och allt man kan göra där, i ditt eget liv?

– Det har en stor del. Allt från att betala räkningar och läsa tidningen till att hålla kontakter med vänner via sociala forum. Så en ganska stor del skulle jag nog säga

 

Vad tror du om Piratjägare och censur på nätet?

– Knepigt. En av internets stora fördelar är ju den totala friheten som inte regleras. På samma sätt blir det negativt när saker kommer upp som blir skadliga i fel händer. Denna fråga slåss jag ständigt med så jag hör av mig när jag har ett klokt, genomtänkt svar.  

 

Varför är teatern ett bra verktyg en sån här gång?

– Det blir starkare i form av teater. Orden som sägs blir lika starka som dom är i verkliga livet. Ungdomarna kommer närmare och jag tror verkligen att det är större chans att bli påverkad om dom kommer så nära det som möjligt.

 

Hur känns det att Kvinno- och Tjejjourerna i ryggen?

– Känns bra att ha dom som initiativtagare. Dom gör viktiga saker på fler områden än ett så man drar åt samma håll. En bättre värld.

 

Vad är viktigast för dig precis just nu?

– Att få en tvättid. Min låda med strumpor gapar skrämmande tom inför framtiden.