Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundlurad LO-drottning

Annons

Den vilda jakten på ansvaret fortsätter i AMF-härvan. ”Den revisorsutredning som presenterades för AMF:s styrelse på söndagen visar att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i förre vd:n Christer Elmehagens pensionsvillkor”, kommenterade Wanja Lundby-Wedin, som numera inte bara är ”grundlurad” utan även ”bestört” över miljonrullningen.

LO-basen försöker stilla ilskan bland systrarna i kåren av undersköterskor och rädda skinnet genom att upprepa att hon har blivit grundlurad. ”Beslut om pensionsavtal... har skett på sätt som innebär kringgåenden av bolagens ansvariga organ”. Duperad. Av vem är dock oklart. Kristallklart är däremot att inkompetent styrelsearbete och bristfällig ägarrepresentation signerad den som är ytterst ansvarig för arbetarrörelsen skördar sin rättmätiga del av förtroendekapitalet.

Det inser Lundby-Wedin – numera känd som alliansens främsta valarbetare – så för att frigöra sig från sifferöversikterna i årsredovisningarna där pensionen obestridligt har redovisats inför bolagets ”styrelseproffs” jagar hon Elmehagen. För att framhäva sin oskuld kräver LO-ordförande att vd:n återbetalar cirka 20 miljoner kronor. Exakt hur hon tänker sig den avtalsrättsliga grunden för återbetalningskravet förblir dock oklart.

Beloppen överensstämmer inte med anställningsavtalets intentioner, heter det. Låt oss ponera att felaktiga uppgifter faktiskt har lämnats till styrelsen med nollkoll. Om ersättningskommittén, på uppdrag av stämman, förde förhandlingarna borde ju avtalet redan ha varit slutet när styrelsen delgavs informationen. I så fall leder ansvarsjakten oss till kommittén och den organisatoriska reflektionen till frågan varför pensionen överhuvudtaget påstås vara en styrelsefråga.

Var ersättningskommittén med på noterna blir slutsatsen att kravet på återbetalning är orimligt.

Ponerar vi istället att Elmehagen har undanhållit information från kommittén så blir pensionsavtalet ogiltigt. Men LO måste likväl basera sitt återbetalningskrav på en hänvisning till bedrägeri enligt brottsbalken eller svek enligt avtalslagen.

Nåväl, tiden kommer belysa gråzonerna i pensionsmörkret. Alldeles oavsett om det guldkantade pensionsavtalet fattades av styrelsens ordförande Göran Tunhammar och ersättningskommittén så framstår styrelsens ledamöter som fullständigt inkompetenta.

I stort illustrerar AMF-härvan ett systemfel med förgreningar i ägarpolicy och makt som arbetsmarknadens parter har i den här typen av bolag, om bristen på etiska riktlinjer för styrelsearbete och riskerna med ”proffsens” mångsyssleri.

I det här fallet eliminerar dock inte systemfelet själva personfrågan. Den vänligt inställda delen av arbetarrörelsen kallar AMF-härvan för ”en soppa”. Det är ett fåfängt försök att jämka rättskänslan med den verklighet som beviljat Lundby-Wedin en plats vid köttgrytorna, inte som en röd motståndare till den giriga bonuskulturen utan som en aningslös partner utan kvalifikation eller engagemang. Att schackbrädets ”grundlurade” drottning nu försöker offra bonden förändrar ingenting. Tilliten är förbrukad.

GD 31 MARS 2009