Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grymt & hurtfriskt

Annons

I moderna anonyma samhällen görs vi till varandras främlingar, våldet tilltar och vi förenklar vår världsbild till något vi läst om i en kriminalroman; permanent fattiga i utanförskap tar sin makt där de erbjuds vilket tas emot av samhället som behöver sina avvikare; särskilt sina fångar och fängelser.

Fängelserna rehabiliterar inte men disciplinerar underklassen som bygger fängelserna, bevakar dem och befolkar dem, och av makten intalas vi att de, fängelserna, är nödvändiga som skydd.

Vilket naturligtvis är struntprat.

Jasper Dean berättar själv: Grymt och krampaktigt hurtfriskt från sin fängelsecell, med skruvad humor och dumma små kommentarer håller han det onda ifrån sig – ”Det finns en frihet i att se galen ut.”

Men se till att stå ut; tjocka anglosaxiska (Steve Toltz är australiensare) böcker skrivna av yngre författare har en tendens att bli (charmigt) pladdriga.