Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudinna vid hyperboreiskt hav

skulptur på Rådhustorget, invigdes i maj 1956. Initiativet kom från Gävle-Dala Järnvägs AB som i samband med Gävles 500-årsfirande 1946 överlämnade en gåva på 200.000 kronor för att "hugfästa tillkomsten av landets första större järnväg och dess främste tillskyndare, Per Murén". Önskemålet var en springbrunn på Rådhustorget och en minnesstod vid bolagets järnväg. Per Muréns minnesstod blev en skulptur placerad mellan polishuset och Länsmuseet. Se även GDJ-fonden.
Uppdraget att göra springbrunnen gick till Eric Grate, som ritade en kraftfull kvinna liggande i ett brunnskar. Den utställda modellen fick mycket kritik som grov, vulgär och skandalös. Med den föreslagna hästsvansen ändrad till en hårknut blev gudinnan huggen i granit enligt förslaget. Brunnskaret, som i delar formats av granit, monterades på plats.
Springbrunnen, som till en början kallades Gävle-Dalabrunnen eller Dalabrunnen, kallas i dag för Gudinnan, i folkmun Fnasket i plasket.
Gudinnan ingår nu i bilden av Gävle och används som symbol på trycksaker och liknande. Mansfeld-Håkanson, S: Skulptur i Gävleborg; Ehn, M: Skulpturstaden Gävle.