Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldet kan bli en semester

En våg, en lupp, och ett tränat öga är vad som behövs för att avgöra guldets rätta värde. Guldsmeden Ghazwan Alfarhan från Västerås är på jakt efter den ädla metallen i Gävle under veckoslutet, och kunderna droppar in, några för att förstärka semesterkassan.

Annons

Han driver en guldsmedsbutik i Västerås och finansierar en del av sina egna inköp genom att köpa tandguld, smycken och mynt och sälja det vidare till en grossist. Ghazwan Alfarhans släkt har varit i guldbranschen i över 200 år och själv har han 30 års erfarenhet. Intresset för guldsmycken är fortfarande högt i Sverige, enligt honom, högre än i många andra länder. Men efterfrågan har minskat, i takt med att guldet har blivit dyrare.

– Det blir mindre försäljning när guldpriset är så högt.

I början av 2000-talet kostade ett kilo guld runt 90 000 kronor kilot. Sedan dess har det stigit till över 250 000 och pendlar däromkring. Ghazwan kollar med sin mobiltelefon och får dagspriset för torsdagen - 220 663 kronor per kilo. Själv betalar han 120 kronor grammet, om guldet håller 18 karat.

I ett konferensrum på Clarion Hotel Winn i Gävle tar han emot guldföremål från allmänheten under tre dagar. Enligt Ghazwan Alfarhan uppskattar många att de får pengarna direkt i handen. Den som vänder sig till pantbanken får kanske vänta flera veckor innan de får ut pengar för sina smycken.

Det är inte alla som går nöjda och belåtna från mötet. En man kom på torsdagsmorgonen med två armband, försedda med korrekt stämpel. Ghazwan Alfarhan tvingades konstatera att det var förfalskningar. Syns det inte med blotta ögat har han med sig en testlåda med olika kemikalier som obönhörligt avslöjar guldhalten, och eventuella förfalskningar.

Mer nöjd är kvinnan som dyker upp när GD besöker Ghazwan Alfarhan. Hon har med sig ett guldhalsband, som enligt kvinnan ”ändå bara ligger i byrålådan”. Det värderar Ghazwan Alfarhan snabbt till 4 200 kronor, och kvinnan får pengarna direkt över disk.

– Nu åker jag på semester, säger hon innan hon går.