Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldkant på tillvaron för de äldre

GÄVLE
Vad heter Fantomens hund?
1. Devil
X. Hero
2. Cheetah

Annons
I går rullade en karavan av rullstolar genom Södertullsparken. Pensionärer från Söders fem äldreboenden fick hjälp av ledsagare för att kunna delta i höstens första tipsrunda.
Sedan 1997 har kommunen samarbetat med en rad frivilliga föreningar, organisationer och församlingar inom ramen för Guldkanten. Med jämna mellanrum ordnas olika aktiviteter som livar upp tillvaron för äldreomsorgens pensionärer.
- De får komma ut och träffa folk och vara med i tipspromenaden. Sen blir det fika efteråt och en chans att vinna priser, säger Månika Bjerkman, kultursamordnare för Omvårdnad Gävle.

Ute för sällan

Guldkanten har tagit fasta på en kartläggning som visar att de äldre kommer ut alldeles för sällan. Personalen inom omvårdnadsförvaltningen har sällan tid över till promenader vilket gör att pensionärerna blir sittande inomhus i långa perioder.
I går fungerade omkring 40 frivilliga från bland annat pensionärsföreningar och olika kyrkoförsamlingar som ledsagare. Sammanlagt tog sig drygt 100 personer runt slingan i parken.
- Det är tack vare föreningarna som vi kan genomföra det här. Många av ledsagarna menar att nästa gång kan det vara min tur att behöva hjälp, så det är klart att man ställer upp, säger Månika Bjerkman.
Under september ordnas ytterligare två tipspromenader i Södertullsparken. Senare under hösten planeras tre musikcaféer inomhus.
- Många träffar gamla bekanta genom att vara med i aktiviteterna. Alla som deltar tycker det är jättetrevligt, säger Månika Bjerkman.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se