Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gullberg: Lokaljournalistik värd att betala för även på nätet

Nu höjer vi värdet på Gefle Dagblads journalistik. Vi sätter ett pris på våra granskningar, på vår samhällsjournalistik, på vår kvalificerade sportbevakning, på vår närvaro ute i lokalsamhället, - dygnet runt och i de sammanhang som betyder något för dig.

Under onsdagen infördes något vi kallar Plus i våra digitala kanaler, och det innebär att vi oavsett uttrycksform – den tryckta tidningen, appen i mobiltelefonen, e-tidningen på paddan eller sajten i din dator, kommer att ta betalt för vår originaljournalistik.

Det känns riktigt bra.

I en värld med Spotify, Netflix, HBO och andra digitala innehållsleverantörer som människor med självklarhet betalar för är det inte längre konstigt att ta betalt för kvalitetsjournalistik. Länge har det varit omöjligt att göra det, men nu upptäcker vi att människors beteende och attityder har ändrats i den här frågan.

Det känns hoppfullt för oss. Gefle Dagblad vill nämligen fortsätta att leverera originaljournalistik som gör skillnad. Vi vill att alla som bor och verkar i Gästrikland ska ha en oberoende granskare av makten. För det krävs att vi har läsarna med oss, det kostar nämligen att göra kvalificerad journalistik. Med plus bygger vi en brygga mellan den traditionella papperstidningens gamla affärsmodell och det digitala. Betalt gäller - oavsett kanal.

Du som läsare får en rad olika sätt som du kan ta del av lokaljournalistiken i Gästrikland på.

Läser du papperstidningen är du sannolikt redan prenumerant. Då har du redan fri tillgång till vårt innehåll, vare sig det är papper, nyhetssajt eller e-tidning. Har du inte redan aktiverat ditt digitala konto så kan du enkelt göra det.

► Aktivera ditt konto här.

Men för den som är gratisläsare blir skillnaden större. Den unika journalistik vi gör kommer fortsättningsvis att endast erbjudas till våra prenumeranter, oavsett vilken kanal eller plattform det gäller.

Den som vill läsa gratis kan ännu göra det, men i starkt begränsad utsträckning. Vi kommer att berätta samhällsviktiga nyheter, om en väg är avstängd, en olycka har inträffat, eller andra händelsenyheter av betydelse för tillvaron, men fördjupningen, de unika lokala nyheterna, det kommer vi endast att erbjuda den som är kund hos oss.

För den som är gammal prenumerant är det här inget nytt. God journalistik, paketerad och levererad hem till den enskilda har alltid kostat pengar. Men den som vant sig vid gratis kommer kanske att ha en del synpunkter.

►Prova plus för en krona första månaden här.

Under onsdagen handlade mycket om att förklara det här för gratisläsarna. Jag fick samtal från hela landet, från Härnösand i norr till de södra delarna av Sverige. För på nätet har nyheterna inte samma geografiska gränser, och den som älskar Brynäs vill läsa GD för att få den mest heltäckande rapporteringen.

Och det går ju fortfarande alldeles utmärkt att göra. Jag tipsade dem om Plus förstås.

Anna Gullberg, chefredaktör

► Fri tillgång till Plus för prenumeranter – detta ingår i våra olika nyhetspaket