Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla lovar lyssna på länets moderater

Stockholm (TT/GD)
Gävleborgs moderater hoppas på bättre dialog med partitiopparna i fortsättningen.

Vid förbundsstämman i Stockholm i helgen antogs länsordföranden Margareta Berg-Kjellins förslag om att utse kontaktpersoner i partistyrelsen.
Vice ordföranden Gunilla Carlsson fick Gävleborg på sin lott.
- Det var jag som frågade henne. Hon har tidigare bott i Gävle och kan Gävleborg och hon tackade genast ja, berättar Margareta Berg-Kjellin.
Ditt förslag gick ut på att de i förbundsstyrelsen ska ha kontakt med länsförbunden. Har det inte fungerat tidigare?
- Vi får en tydligare dialog. Nu kan länsförbunden framföra sina synpunkter till partiet innan det blir beslut. Vi får helt enkelt ett bättre samarbete.
Inga problem med förslaget?
- Nej, det mottogs väl och nu är det också inskrivet i stadgarna att den här kontakten ska finnas mellan förbundsstyrelsen och länsförbunden. De länsförbund som nu vill ha den här kontakten.

Uppmuntra företagande
Arbete ska löna sig, rättsväsendet ska fungera och företagande ska uppmuntras. Alla ska ha möjlighet att växa i den värld som den nyvalde moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill ha.
Fredrik Reinfeldt ser ett rättsväsende på reträtt. Inte så att det är något större fel på lagstiftningen, men den efterlevs inte. Som han ser det är det en stor orsak till att många människor inte har den valfrihet som moderaterna vill verka för.
- Det finns människor i Sverige för vilka ett fungerande rättsväsende betyder mer än skatteförändringar. Det är därför jag är så noga med att beskriva frihetens individuella aspekter, att det är olika för olika människor, säger han när moderatstämman just har avslutats och han fått rungande applåder för sitt installationstal.

Behov av tillväxt

Ett upprustat rättsväsende var en av huvudpunkterna i talet, men också behovet av tillväxt i Sverige. En tillväxt, som i Reinfeldts värld, bygger på att människor jobbar. Både de som är födda i Sverige och de som sökt sig hit av olika skäl.
- Jag blir väldigt frustrerad av tanken att människor i Sverige blir fattigare av att arbeta mer. Vi får aldrig slå oss till ro och acceptera att det för någon inte skulle löna sig att vara flitig, sparsam och att förkovra sig, sa han.
På vägen mot bättre tillväxt är han beredd att ta intryck både av den brittiske labourledaren Tony Blair och den förre demokratiske presidenten Bill Clinton i USA. Enligt Reinfeldt har de båda lyckats genomföra reformer som ökat arbetskraftsutbudet och gjort det möjligt att minska bidragsberoendet.

Mjukare framtoning
Under partistämman har Fredrik Reinfeldts mjukare framtoning av den moderata politiken satt spår, och fått fullt stöd. Det är till exempel inte längre tal om så kraftiga och snabba skattesänkningar att väljarna kippar efter andan. Inte heller i sitt tal rabblade Reinfeldt skattesatser och marginaleffekter, knappt en siffra hördes. I stället konstaterade han att partiets förälskelse i tekniskt komplicerade systemförändringar inte uppskattats av alla väljare.
- En politik som inte bygger på trygga förändringar och som inte lyssnar in människors farhågor och förhoppningar riskerar snabbt leda till onödig otrygghet. Gillat av några, men omöjligt att bygga en folklig förankring kring, sade han.

Trångt i mitten?
Men blir det inte väl trångt i den politiska mittfåran nu när även moderaterna verkar dra sig ditåt? Kan en väljare skilja moderaterna från till exempel folkpartiet?
Fredrik Reinfeldt tror att skillnaderna kommer att märkas när det gäller tillväxtpolitik, kanske i Europafrågan, men till slut handlar det om vilket parti som bäst lyckas beskriva människors problem.
Valnederlaget 2002 är smärtsamt för partiet, och inte minst har Sveriges Televisions program om valstugor 2002, där flera moderater uttalade sig kritiskt om invandrare, rivit upp sår. Men det förslag om asylpolitik och invandring som stämman antagit andas en helt annan ton. I sitt tal inpräntade Reinfeldt också att det inte finns något utrymme för högdragenhet, dubbla budskap och människoförnedrande åsikter i partiet.
Maria Davidsson/TT
JÖRGEN LARSSON