Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunvald jagas av Säpo

Låt oss ta det sämsta först: Gunvald klantar till det och det uppstår en fullkomligt vansinnig biljakt genom centrala Stockholm ut till Frihamnen. Synnerligen ologiskt med tanke på att Gunvald har en viss närstående person i den bil som han jagar och denne svävar i stor fara ifall fordonet skulle krascha. Blir inte klok på alla dessa regissörer/manusförfattare som ständigt måste lägga in sanslösa biljakter i handlingen.

Nya Beck-filmen (den 25:e) är helt okej om man har överseende med vissa brister. Tuffare, våldsammare actionscener och högre kvalitet och spänning rakt igenom. Säkert ett resultat av att inspelningstempot dragits ner eftersom sällskapet i denna fjärde omgång nöjt sig med två filmer.

Ändå ser huvudpersonen, Micke Persbrandt som Gunvald, tämligen sliten ut, skäggig värre, ständigt irriterad och helt ointresserad av några längre dialoger med sina kollegor och andra. Men så hamnar han också i trångmål, misstänkt för att ha mördat och bränt upp en miljöaktivist, eller snarare -terrorist, och jagad av Säpo.

Tydligen finns det en överenskommelse att Peter Haber och Persbrandt ska dela på gracerna, så detta är den sistnämndes film. Mycket intressant är det att se den allt bräckligare Martin Becks lojalitet sättas på prov då han hamnar som i ett skruvstäd och måste välja att på att lyda Säpos order eller lita på sin närmaste man.

Budskapet är nu mera politiskt än i de flesta tidigare filmer. Forsmark får klä skott för den kritik som manusparet Börjlind riktar beträffande säkerheten vid kärnkraftverken. Filmen vill visa att en attack från grupper betydligt extremare än Green Peace kan få ohyggliga konsekvenser. Är det verkligen så enkelt? Hos Forsmark har man en annan åsikt.

Att skoja med Säpo-folket är ett kärt ämne och visst är det lite kul. Men allra roligast, som vanligt, är Becks granne (Ingvar Hirdwall) som nu fått trappa ner en smula för att ta sina ”stänkare”.