Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guruns sekreterare

Omslaget till Conny Larssons bok ger en bild om vad det hela handlar om, hans samröre med meditationens store profet som blev popvärldens främste guru när han tog emot Beatles i sitt ashram i Indien.

Men boken har fler och mer intressanta sidor än så.

Conny Larsson, utbildad skådespelare vid scenskolan i Malmö och därefter anställd vid Malmö stadsteater kom på 60-talet i kontakt med Maharishi, först i Sverige. Han blev sedermera guruns privatsekreterare med uppgift att bland annat massera hans fötter under sena kvällar och nätter.

Mycket i boken handlar just om Beatles och vad som hände med gruppen i Indien och många kapitel har Beatleslåtar som titlar.

Men för mig är den delen av boken minst intressant.

Dock är det en märklig bok för den berättar om en livsresa som började i en missbrukarfamilj i en förort till Stockholm och som med stor, både yttre och inre dramatik, har landat på Cypern där Conny Larsson, 62 år gammal, nu bor och lever ett relativt lugnt liv, fri från sekter och annat humbug.

Den yttre handlingen är minst sagt dramatisk. Conny drogs med i haschgäng när han gick på scenskolan men räddades när han kom i kontakt med TM-rörelsens meditadionsteknik. Conny blev omvänd, vegetarian, nykterist, renlevnadsman och andlig sökare.

Han sökte en fadersfigur och fann honom först i Maharishi. När han sedan besviken lämnade TM-rörelsen kom han genast nära ytterligare en omtalad och världsberömd andlig ledare, Sai Baba. Han kom också att stå honom nära.

Conny fastnade helt enkelt i sekter som förde honom bakom ljuset. Han insåg först efter flera år att Maharishi var en kallhamrad pengaguru, som hänsynslöst utnyttjade främst sina rika lärljungar och att Sai Baba var en homosexuell pedofil som använde trollkonster för att slå blå dunster i ögonen på sina efterföljare.

Varför hade han fastnat i sekterna? Vad var det i hans psyke som gjorde honom till ett så lättlurat offer?

Det är i den personliga uppgörelsen med sig själv som boken drabbar och blir angelägen. Det är minsann ett märkligt livsöde som ledde till psykisk kollaps innan Conny kunde frigöra sig från sina trauman.

På vägen startade han på Sai Babas uppmaning ett behandlingshem i Sverige för kriminella och missbrukare. En av dem misstänker han är Olof Palmes mördare. Hans berättelse är så vitt kan jag bedöma trovärdig. Men den berättelsen är mer en detalj i det stora. Det är minsann ett märkligt liv som Conny Larsson levt och levande berättar om.

Kerstin Monk