Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf var juryns favorit

Efter en hel eftermiddag av musik av alla de slag, där nio akter gjorde sitt allra bästa för att visa domarna vad just de gick för, var det framåt kvällningen slutligen dags för juryn att fatta sitt beslut.

Ett svårt sådant måste det ha varit, och som tur var fanns priser att hämta hem för alla deltagarna. Spelningar på olika platser, samt inspelningstid i studio, delades ut till artisterna, och mycket välförtjänt gick ingen hem tomhänt. Det största priset däremot, en biljett till Riksfestivalen i maj, kunde bara kammas hem av ett tävlingsbidrag.

Men redan under tävlingens gång var det dock tydligt att just denna artist var vinnarmaterial, och när Gävlesolisten Gustaf Modin (a.k.a Ni Andra Lades) utropades till kvällens vinnare, korad att representera Gävleborg under finalen som utspelar sig under Kristihimmelsfärds-helgen i Jönköping, tror jag inte att någon blev förvånad.

Med en sångtalang som imponerat redan tidigare, när han tillsammans med sitt band Crossfire blåste hattarna av publiken som akt nummer fyra i tävlingen, visade han tydligt sin potential när han som näst sist ut för kvällen visade sig vara skillad i inte bara bas utan också gitarr – och med riktigt vass, genomarbetad lyrik med djup botten.

– Artistnamnet i sig, berättade han, är en hyllning till favoriten John Frusciantes debutsoloalbum, men ett häftigt alias hade ändå inte förberett honom på att tävlingen skulle gå så pass bra. Tvärt om var det en nära på mållös vinnare som åter klev upp på scenen för att spela extranummer – och passade på att ära musikfavoriten ytterligare genom att framföra en egen tolkning av dennes ’Curtains’.

– Det känns fantastiskt, kommenterade han vinsten efteråt. Han förklarade lyriskt att han absolut inte hade förväntat sig att vinna, och att han först inte förstod vad som var på gång när domarna ropade ut hans namn. Kanske framträdandet med Crossfire hjälpte honom att slappna av lite inför sitt eget framträdande, spekulerade han. Nu, inför riksfinalen 17-19 maj i Jönköping, känner han sig dock inte främst nervös – snarare riktigt, riktigt peppad. Och om takterna från ikväll håller i sig tvivlar undertecknad inte en sekund på att det kommer gå rejält bra även där.

Christina Smedbakken