Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieelever in i nya lokaler

GÄVLE
Borgarskolan flyttar delvis in i Nynässkolan och Vasaskolan får tillgång till nyrustade lokaler i Norra skolan.

Annons
Gävle kommun arbetar nu intensivt för att lösa de stora lokalproblem som gymnasieskolan står inför.
Stora investeringar och mycket pusslande är lösningen.
Höstterminen 2002 fanns 3 300 elever i Gävles gymnasieskolor.
År 2009 har elevantalet, enligt befolkningsprognoser, ökat till cirka 4 200.
Samtidigt blir antalet barn i grundskolan betydligt färre.

"Ett pussel"
En nytillsatt grupp med personer från samtliga berörda förvaltningar ska under hösten ta fram ett förslag till hur man ska lösa de problem som uppstår i samband med förändringarna.
Grundskolan kommer att ha för mycket lokaler och gymnasieskolan för få. Grundskolan kommer att ha för mycket personal, gymnasieskolan för lite.
- Det blir ett pussel vi måste lägga, säger Ulrika Blomgren, på tekniska kontoret och ansvarig för lokalförsörjningen i kommunen.
Hon säger att Borgarskolan troligtvis kommer att flytta in i lokaler som i dag används av Nynässkolan, främst rör det sig om låg- och mellanstadiedelen.
Vasaskolan kommer att få tillgång till lokaler i Norra skolan, den lokal som tidigare ateljéföreningen höll till i. I år har man rustat skolan genom att lägga ny grund och under nästa år ska den fallfärdiga skolan ytterligare rustas till en kostnad av sju miljoner kronor.
Polhemsskolan drabbas dock värst av platsbristen eftersom skolan har fler specialinriktade program än de andra två gymnasieskolorna.
- Det är just vad gäller specialsalar som det blir problem, säger Hans Brandén, ansvarig för strategisk lokalplanering vid utbildnings- och arbetsmarknadskontoret.
För att lösa lokalproblemen kommer det också att bli aktuellt att arbetsplatsförlägga viss utbildning och att förlänga skoldagarna med något som liknar skiftgång för eleverna. Även distansstudier kan bli ett sätt att minska trycket på skolorna.

Fler lärare krävs
Det är inte bara skollokaler som kommer att orsaka problem.
Elevökningen ger också ett ökat behov av fler lärare. Lärarantalet minskar förvisso inom grundskolan men det är inte alla lärare där som är behöriga att undervisa på gymnasienivå, säger Jan-Erik Liljergren som är förvaltningschef på utbildning- och arbetsmarknadskontoret.
Han säger att det kommer att behövas närmare 100 nya lärare inom gymnasiet fram till 2009, därefter minskar elevantalet kraftigt.
Att få tag på lärare i teoretiska ämnen som matte, språk, historia och så vidare tror han inte blir några större problem.
- Men frågar du mig om det blir svårt att få tag i yrkeslärare med pedagogisk utbildning så är svaret ja.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se