Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasielärare avskedas

SANDVIKEN
Den gymnasielärare i Sandviken som sedan i november misstänks för att sexuellt ha trakasserat fyra kvinnliga elever och en kvinnlig lärare varslas om avsked.

Annons
- Det är vår avsikt. Vi ser det läraren har gjort som väldigt allvarligt. Han har klart åsidosatt sina skyldigheter som lärare enligt anställningsavtalet, säger Mats Åkerblom, förhandlingssekreterare på kommunens personalkontor.
Nu väntar en överläggning om saken mellan Lärarförbundet och arbetsgivaren. Förhandlingsalternativen är omplacering, uppsägning på grund av personliga skäl eller avsked. Mats Åkerblom säger dock att kommunen inte kommer att backa från det tuffaste alternativet - avsked.

Vill verkställa
- Nej, det finns ingen skyldighet att komma överens. Vi kommer att verkställa avskedet. Sedan kan det beslutet naturligtvis överklagas och i förlängningen gå så långt som till arbetsdomstolen, säger Mats Åkerblom.
Det var i november som Sandvikens kommun och skolledningen polisanmälde läraren sedan det kommit fram att han under höstterminen skulle ha ofredat och trakasserat de fyra kvinnliga eleverna och läraren. En polisutredning inleddes parallellt med kommunens interna utredning. Läraren stängdes av i avvaktan på utredningarna. Nu är alltså den kommunala utredningen klar. Kommunen har kommit fram till att det läraren har utsatt eleverna och lärarkollegan för är så allvarligt att han bör avskedas.

Ingen tvekan
- Det finns ingen tvekan hos oss. Vi tvivlar inte på att kvinnorna har upplevt det som har hänt precis som de har framställt det för oss, säger Mats Åkerblom.
Det är fortfarande oklart vad trakasserierna består i och hur läraren ställer sig till anklagelserna. Det är något som Mats Åkerblom inte vill gå in på.
- Det kan jag inte göra eftersom materialet inte är offentligt ännu. Det enda som är offentligt är en begäran om överläggning, säger han.
För en dryg vecka sedan informerades läraren om kommunens ställningstagande. Han har många år bakom sig som lärare på skolan utan klagomål eller indikationer på att han skulle ha uppträtt olämpligt eller kränkande.

Polisutredningen pågår
- Han har funnits på skolan i alla fall under hela åttiotalet, men det har inte funnits så många kvinnor på arbetsplatsen tidigare. Det är en typiskt manlig arbetsplats. Det är först på senare år det har börjat komma in kvinnor i arbetsmiljön, säger Mats Åkerblom.
Polisutredningen mot läraren pågår fortfarande. Åklagaren har ännu inte fattat beslut om åtal ska väckas eller inte.