Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasisterna satte fart på barnen

SANDVIKEN
Dagens barn rör på sig för lite. Det slår alla larmrapporter fast. Med detta som bakgrund har fem tjejer på orienteringsgymnasiet i Sandviken bestämt sig för att jobba för att öka barns fysiska aktivitet. Det gör de i form av sitt obligatoriska projektarbete sista året på gymnasiet.

Annons
Knappt 50 barn från Norrsätraskolans klasser fem och sex samlades i Bessermerhallen på onsdagsmorgonen. På programmet stod då orientering, innebandy och aerobics. Alla skulle prova på alla sporter. I dag, torsdag, får de prova fotboll och friidrott.

Minst i Europa
- Vi har minst antal idrottstimmar i hela Europa, säger Sofie Rönnestrand. Det ville vi göra något åt.
Tjejerna tog kontakt med Norrsätraskolan och fick en fem-sexa att arbeta med. Barnen har fått svara på en enkät om hur mycket de idrottar och vilka sporter som är intressanta.
Det var full verksamhet i två av Bessemerhallens salar. I den ena tränade man innebandy som övergick i match. I den andra pågick ett aerobicspass. Alla såg ut att trivas även om en del rörelser i aerobics kanske var lite svåra att följa.
Men gnistrande snö och flera minusgrader var väl kanske inte vad Sofie Rönnestrand och hennes kompisar väntat sig när de planerade sitt projekt. Onsdagens orientering blev oväntat lite kylslagen.

Stämpla in
Barnen fick en karta över Stadsparken med ett antal kontroller utmärkta. Dessa gällde det att hitta fram till och stämpla in. Precis som vid riktigt orientering numera så var det elektronisk stämpling som gällde.
- Kul, tyckte Johan Allansson som var först i mål. Men kontroll nummer sex var svår att hitta.
Johan bekände att han gärna sitter vid datorn men att han spelar både hockey och fotboll. Hockey är roligast.

Näringslära
Efter förmiddagens prova-på blev det samling i klassrummet för prat om lite näringslära bland annat.
Det kommer att bli ytterligare två dagar med klassen. En dag ska man vara på Parkbadet och en dag i ishallen.
När projektet är klart är det meningen att alla barn ska få en broschyr där idrottsklubbar, träningstider och kontaktpersoner är listade.
Sedan är det bara att fortsätta att röra sig.

LOTTA HILDINGSON
026-277591
lotta.hildingson@gd.se