Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnastik på kinesiska i Järbo

Pigga pensionärer som blir piggare av österländsk gymnastik. När amerikanen Bart Smyth kom på besök till Åsgårdens äldreboende handlade gympan om helt nya sätt att stärka kropp och sinne.

Under måndagen lärdes uråldriga österländska läror ut på Åsgårdens äldreboende i Järbo. Åtta pensionärer samlades nämligen för att prova Tai Chi. För att visa hur det går till hade amerikanen och Tai Chi instruktören Bart Smyth bjudits in.

Han är en certifierad instruktör som hamnade i Järbo med sin svenska fru för två år sedan och öppnade ett center för österländsk träning och meditation. Men han menar själv att världen är hans arbetsplats.

– Jag reser runt och håller kurser, men vi har en skola för Tai Chi är i Järbo också.

På hjälplig svenska, understött av Elisabeth Blomgren som var med och arrangerade träningen, förklarar amerikanen hur den österländska träningen som har sin grund i kampsport går till.

Efter att ha frågat församlingen, och fått ett svalt svar, om det är någon som brukar utöva meditation går passet vidare med olika övningar. De samlade pensionärerna försöker hänga med i rörelserna och Bart Smyth förklarar innebörden med det som de gör tillsammans.

– Tai Chi hjälper kroppen och huvudet att hålla sig i god kondition, säger han samtidigt som han instruerar hur alla ska hålla en imaginär boll framför sig.

En av dem som lockades till dagens något annorlunda pass var Maj-Britt Eriksson, 82 år. Hon har gått på den vanliga gympan i flera år, men måndagens pass var något annorlunda.

– Det är roligt att prova på något nytt. Jag behöver det här för min kropp, säger hon.