Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gynna de lokala företagen

Nu är vi där igen. Skattehöjningar måste till för att klara verksamheten inom Sveriges kommuner och landsting! utropar moderaternas Anders Knape i TV 4-nyheterna den 13 maj. Det är ”krisen” och den höga arbetslösheten som gör att skatteintäkterna inte kommer att räcka. Och detta samtidigt som upphandlingar för olika saker som till exempel busstrafik och färdtjänst läggs ut på internationella bolag. Alltså, man ger skattepengar till andra länder och går miste om ”skatteåterbäringen” på vinsten. Lokala bolag som verkar i länet betalar ju faktiskt skatt på vinsterna till just kommunerna och landstinget. Samma sak när man anlitar företag från andra länder, skatteintäkterna uteblir men kostnaderna finns kvar.

I det korta perspektivet kanske det verkar bli billigare men i det längre? Gynnas skattebetalarna av att lokala företag måste lägga ner och färre har jobb i det egna länet? Blir folkhälsan bättre och svartjobben färre av att löntagarna får en lönedumpning? Kanske måste man också ställa sig frågan hur bolagen kan överleva på förlustavtal. Vilka krav och lagar måste brytas för att kompensera det som förloras på karusellen? Hur elastiska får gungorna bli? Vem betalar kraschen?

Hur ser visionen av det framtida samhället ut? Finns det någon vision överhuvudtaget eller är det bara kortsiktig vinstmaximering för egen bonusutdelning som hägrar?

Dags att tänka om, eller?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare