Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gynnsamt beslut även för Gävle

Investeringarna i Östhammar på grund av att slutförvaret placeras i Forsmark kommer också att gynna tillväxten i Gävleborg.
– Det kan inte vara något annat än positivt för vår arbetsmarknad. Det är jag fullständigt övertygad om, säger Mats Törnquist, regiondirektör för Region Gävleborg.

Annons

Östhammar ligger visserligen i ett annat län, men tillhör definitivt arbetsmarknadsregionen för den södra delen av Gävleborg.

De stora entreprenadprojekt som ska dras igång kommer att skapa många arbetstillfällen, precis som när kärnkraftverket i Forsmark byggdes.

– Det gav många arbetstillfällen i Gävleregionen, säger Lennart Sjögren, kristdemokraternas partisekreterare och lokalpolitiker i Gävle. Han tror på en lika positiv effekt också i Gävleborg och Gävleregionen framöver.

Men beslutet att välja Östhammar blir också en utmaning. Det kommer att bli strid på kniven om uppdragen och jobben.

– Stora entreprenadprojekt skapar stora ringar på vattnet, men det är också en fråga om vilken konkurrenskraft vår region har, säger Mats Törnquist.