Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gysinge ska få ansiktslyftning

Miranda Östblom och Richard Forsling är Gysinge värdshus nya krögarpar sedan drygt en månad tillbaka. De har stora planer för restaurangen som nästa år kommer att byggas ut. Hela området genomgår just nu ett ansiktslyft med renovering och målning av de gamla brukslängorna.

Det är ungefär en timme kvar till lunch och Miranda Östblom är i färd med föreberedelserna i det anrika gamla värdshuset. Sedan den välkände krögaren Inge Lindgren drog sig tillbaka är det nu hon och hennes sambo Richard Forsling som står vid rodret för restaurang- och hotellverksamheten. I bakgrunden finns även Richards föräldrar som hoppar in och hjälper till om det skulle behövas.

– Det började som ett rent skämt när vi hörde att värdshuset var till salu, men så blev vi intresserade på allvar och sedan gick allting väldigt fort, säger Miranda Östblom.

Både hon och Richard Forsling har en bakgrund inom restaurangbranschen. Hon var med och startade upp Kafé Ny’fiket i Gysinge för två år sedan. Och båda har jobbat på biljardkrogen Interpool i Gävle.

Nu har det gått sex veckor sedan de tog över nyckeln till värdshuset av brukets nye ägare Ulf Berghäll. Deras koncept är modern mat med mycket närproducerat och ekologiskt. De har även planer på musikkvällar, kräftskivor och grillaftnar. Och om ett år är det tänkt att värdshuset ska byggas ut för att kunna ta emot stötte sällskap, exempelvis vid bröllop.

Sedan kommunen sålde den första etappen av Gysinge Bruk till entreprenören Ulf Berghäll är det också mycket annat som är på gång i området. Fastighetsaffären omfattade 29 byggnader varvid en stor del nu håller på att renoveras. Fönsterkarmar målas och fasaderna snyggas till.

Ulf Berghäll visar runt i området och berättar om sina visioner.

Nära brukshandeln ska det bli en bagarstuga med uteservering och tillhörande internetkafé. Kanske ska det anläggas en trädgårdsodling, och mellan huslängorna ser han framför sig en scen för midsommarfiranden och allsång. Ett gammalt PRO-förråd ska också bli konsthall och en tom byggnad ska förvandlas till konferenslokaler.

– Jag vill fylla husen med entreprenörer och även återskapa mycket av det som Gysinge tappat de senaste åren, exempelvis marknader vid jul, påsk och höst, säger Ulf Berghäll.

Målet är att Gysinge Bruk ska gå från 115 000 besökare per år till 400 000 besökare.

– Det är min förhoppning att vi ska vara där om 5-6 år, säger Ulf Berghäll.