Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gysinge Wärdshus på fötter igen

SANDVIKEN
Gysinge Wärdshus verkar ha klarat krisen och är på väg att komma på fötter igen.

De leverantörer som bolaget är skyldigt pengar nöjer sig med att få en mindre del av pengarna tillbaka.
Dessutom skjuter Wärdshusets ägare Inge Lindgren själv till en del pengar för att betala prioriterade räkningar som el och hyra.

45 olika företag
Gysinge Wärdshus är skyldigt omkring 45 olika företag pengar. Totalt över tre miljoner kronor. Orsaken är att Wärdshuset drabbades väldigt hårt av lågkonjunkturen efter 11 september, och att ägaren tvingats sälja en restaurang i Frankrike med stor förlust.
Som Gefle Dagblad berättade i april blev läget akut i våras, och företaget var nära en konkurs. Men i stället rekonstruerades bolaget, och nu går man mot ljusare tider.
Ett trettiotal av de leverantörer som ska ha pengar av Wärdshuset har sagt att de nöjer sig med att få tillbaka 30 procent av pengarna.
Enligt advokat Ulf Andersson beror det på att om bolaget skulle gå i konkurs skulle de troligen inte få någonting alls. Då är det bättre med 30 procent.
Dessutom, säger han, tror leverantörerna att krisen är över för Gysinge Wärdshus, och de vill gärna fortsätta att ha dem som kunder.
-Det har ju varit en extremt dålig konjunktur för den här verksamheten, men sedan maj-juni har det gått väldigt bra, säger Ulf Andersson.

Alla får pengar
Ett tiotal företag har krav på mindre än 2 800 kronor från Gysinge Wärdshus. De kommer att få sina pengar. Övriga så kallade oprioriterade fordringsägare kommer att få 2 800 kronor plus 30 procent av skulden betald inom sex månader.
Fem fordringsägare, bland annat banker och skattemyndigheten kommer att få alla sina pengar, totalt 1,6 miljoner kronor.
Enligt Ulf Andersson kommer Inge Lindgren att få ta en del pengar ur egen ficka för att kunna betala skulderna.

Bra verksamhet
Men verksamheten går såpass bra just nu att det inte är någon fara, menar han. Den inställningen verkar även fordringsägarna ha.
-Att alla borgenärer ställer sig bakom det här tyder på att man tror på honom som företagare även i framtiden, säger Ulf Andersson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98