Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gysingelänken rullade igång

GYSINGE Kvart över tre i går rullade en efterlängtad buss in i Gysinge. Efter många års arbete var det premiär för Gysingelänken, en direktförbindelse mellan Gysinge och Uppsala.

I mer än tio år har man jobbat lokalt med att få till en bussförbindelse mellan Gysinge och Uppsala. Många pendlar i dag regelbundet till PRO:s folkhögskola och även till Färnebo folkhögskola. Genom Gysingelänken blir restiden bara en och en halv timme mellan Gysinge och Uppsala. Tidigare har resenärerna fått ta vägen över Gävle eller Sandviken, eller tagit bilen.
- Gysingelänken är ett bevis på att tålmodigt arbete lönar sig, sa Lars Igeland, Österfärnebo sockens utvecklingsgrupp och en av dem som jobbat intensivt för busslinjen.

Carl-Ewert Ohlsson, centerns oppositionsråd i Sandviken, rattade bussen från Östervåla till Gysinge. Första sträckan på turen, den mellan Uppsala och Östervåla, kördes av Hebys kommunalråd Rolf Edlund, c. En given fråga blir om alla centerns kommunpolitiker har behörighet att köra buss?
PRO:s folkhögskola välkomnar den nya busslinjen. Rektor Britt-Marie Fredriksson konstaterade att från och med i höst kan folkhögskolan upphöra med de egna bussar som gått från Stockholm. Det kommer att bli möjligt att resa från södra Sverige på morgonen och ändå vara i Gysinge tidig eftermiddag.
Det kommer att bli två turer på morgonen och en på kvällen på vardagarna, en morgon och kväll på lördagar och en morgon och två kväll på söndagar. Allt för att passa pendlarna.
Vissa turer kommer att vara anropsstyrda, det innebär att de förbeställs med telefon.
Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin, s, och Hebys kommunalråd, c, Rolf Edlund, band symboliskt samman Uppland och Gästrikland och därmed var Gysingelänken invigd.
Lotta Hildingson


Äntligen gick starten för Gysingelänken. Sandvikens oppositionsråd Carl-Ewert Ohlsson, c, rattade bussen ända ut på Udden i Gysing där invigningen skedde.