Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha koll på gubbarna - det kan vara fusk

Kräv att få reda på var jordgubbarna du köper är odlade, och vilken kvalitet de har. Fusk förekommer, konstaterar Birgitta Sandholm på Jordbruksverket.

Under ett par veckors tid har en grupp inspektörer från Jordbruksverkets tillsynsenhet rest runt i landet och kontrollerat jordgubbsförsäljare. I förra veckan besökte de Rådhustorget i Gävle. Målet är att få reda på sanningen bakom alla rykten om utländska jordgubbar som säljs som svenska. Samt att kontrollera om reglerna för försäljningen följs i stort.

Birgitta Sandholm tycker att man ska vara kritisk och ifrågasättande när man köper jordgubbar på torget.

– Fråga var de är ifrån! Det tycker jag att man kan göra även om man inte är misstänksam. Det kan ju vara bra att veta om man är nöjd med dem och vill köpa dem fler gånger. De kanske är lokalt producerade, då kan också det vara kul att få reda på, säger hon.

Vidare tycker hon att man ska kontrollera att jordgubbarna är av rätt kvalitet.

– På ytterkartongen ska det stå vilken klass det är, även vem som odlat dem och ibland vilken sort det är.

Inspektörerna brukar förutom att kontrollera jordgubbarna och att reglerna vid försäljningsståndet följs även begära att få se fakturor och följesedlar så att de kan se vem som är leverantör. Vid ett par fall har de skickat misstänkt felmärkta jordgubbar på analys.

Via isotopanalyser kan man ta reda på var jordgubbarna har odlats.

Hur mycket fusk har ni upptäckt?

– Det är faktiskt inte speciellt ofta vi gör det. Det har hänt vid, tror jag, tre fall att vi tagit prover, säger Birgitta Sandholm.

De tre handlare som GD träffar på torget är nöjda med att ha blivit inspekterade.

– Det var bara tummen upp. Vi fick beröm, säger Nancy Åberg.

– Vi fick en massa bra information. Att det skulle stå på skyltarna att det var klass 1, och så berättade de att de kunde spåra var jordgubbarna var odlade, säger Bosse Frid.

– De ville att vi skulle skriva att det är klass 1. Att det är svenska jordgubbar från Öland står det redan, även på kartongerna, säger Saffa Abdo.

Alla tre har sänkt priserna rejält sedan midsommar. Då var jordgubbarna nästan 20 kronor dyrare per liter.

– Sånt styr vi inte över. Det är leverantören som bestämmer, säger Lennart Åberg.