Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha kul med din katt

Smyg på varandra, kasta boll eller lär din katt apportera. Att leka är inte bara roligt – det är en förutsättning för att katten ska må bra.

Kattens lek är också nyttig aktivering för att stimulera jaktlusten. Redan som unge kan katten genom leken öva färdigheter som att smyga, anfalla och försvara, förfölja, bita och hoppa på bytet. Särskilt för den som har innekatt är aktiveringen viktig så att katten får ett riktigt kattliv, där jakten är en viktig del.

En innekatt ägnar omkring två tredjedelar av dygnet åt att sova, dåsa och putsa sig.

Visst kan mat, klösträd och jakt på dammtussar vara viss underhållning, men resten av sysselsättningen måste människan hjälpa till med. Om han eller hon sällan är hemma kan katten bli uttråkad. Vissa katter kan till och med bli aggressiva om de inte får utlopp för sin energi.

De flesta katter gillar att leka. Rasskillnader finns givetvis, en del föredrar att gömma sig och spana medan andra gillar vilda förföljningslekar.

Bodil Sjöström/TT Spektra

bodil.sjostrom@ttspektra.se