
Ha kul med din katt

Smyg på varandra, kasta boll eller lär din katt apportera. Att leka är inte bara roligt – det är en förutsättning för att katten ska må bra.
Kattens lek är också nyttig aktivering för att stimulera jaktlusten. Redan som unge kan katten genom leken öva färdigheter som att smyga, anfalla och försvara, förfölja, bita och hoppa på bytet. Särskilt för den som har innekatt är aktiveringen viktig så att katten får ett riktigt kattliv, där jakten är en viktig del.
En innekatt ägnar omkring två tredjedelar av dygnet åt att sova, dåsa och putsa sig.
Visst kan mat, klösträd och jakt på dammtussar vara viss underhållning, men resten av sysselsättningen måste människan hjälpa till med. Om han eller hon sällan är hemma kan katten bli uttråkad. Vissa katter kan till och med bli aggressiva om de inte får utlopp för sin energi.
De flesta katter gillar att leka. Rasskillnader finns givetvis, en del föredrar att gömma sig och spana medan andra gillar vilda förföljningslekar.
Bodil Sjöström/TT Spektra
bodil.sjostrom@ttspektra.se
-
Aktiveringstips
Massor av leksaker finns att köpa som kan stimulera kattens jaktlust. Men mycket går också att göra själv, såväl leksaker som egna smarta lekar.
Smyg på varandra. Ner på alla fyra, smyg på din katt, de flesta katter tycker det är jättespännande och kan darra lite på svanstippen av upphetsning. Den försöker förmodligen gömma sig. Smyg efter. Sedan kan du själv gömma dig, och katten smyga efter dig.
Kasta boll. Säg den katt som kan motstå en studsande gummiboll? Kasta den om och om igen och låt den studsa i lagom höjd. En del katter kan till och med kasta själva med tassarna, varefter den blixtsnabbt vänder sig om, förföljer bollen och ”tar ner” den.
Apportera. Du kan också leka så att katten lär sig apportera. Använd en leksak som din katt tycker om, exempelvis en mjuk boll eller leksaksmus.
Se till att få kattens uppmärksamhet så att den är riktigt intresserad. Släng iväg leksaken en liten bit. När katten springer efter, följ efter och ta leksaken så fort den fångats. Beröm katten!
Gå tillbaka till samma plats och upprepa hela proceduren. Du kan också prova att lägga på ett kommando när du kastar, och att belöna med godis då den tar leksaken. Med tålamod och kontinuerlig träning kommer katten så småningom att komma tillbaka med leksaken. Beröm!
Doft och prassel. Katter är känsliga för dofter. Om man kombinerar detta med något som prasslar och ger den möjlighet att krypa in i det, ja då är lyckan gjord. Fyll en kartong, som du har gjort hål i, med löv, torkad kattmynta eller färskt hö. Katten kommer vara sysselsatt länge.
-
Leka på rätt sätt
Tvinga aldrig en katt att leka. Låt den själv få bestämma när leken är slut.
Ha bestämda lektider. Bäst är kvällstid före matdags, eftersom katten i naturen först tröttar ut sig genom att jaga och sedan äter och sover.
Om katten attackerar din hand, avled den då till en leksak som den kan bita och klösa i.
Låt inte leksaker ligga framme efter lekens slut. Lägg dem i stället i en korg och byt gärna ut dem då och då, så att de känns nya och intressanta.
-
Gör egna leksaker
Det får gärna prassla eller låta lite, sådant tänder jaktinstinkten. En papperskasse utan handtag kan fungera utmärkt. Observera – eventuella handtag måste avlägsnas så att katten inte skadar sig.
Pappkartong, eller varför inte en hel flyttlåda, med olika stora hål som katten kan gömma sig i.
Fyll en tom hushållspappersrulle med godis och förslut ändarna med prassligt papper.
Pinne med snöre, fäst fjädrar längts ut i snöret (eller direkt på pinnen).
Källa: Innekatter – lyckliga och friska, av Katrin Behrend (Ica bokförlag)