Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade kapten sjösjukeplåster?

En av Gävles bästa sportfotografer, ja kanske till och med en av Sveriges bästa, har satt på objektivlocket och blivit pensionist han med. Bosse Östlund, Gävlekillen som har levt på sina kameror i 50 år.

Annons

Bosse plåtade hos J-berg redan som 15-åring. Aftonbladet, Sveriges Television och Videa är andra Bosse jobbat för. Det var inte mycket betalt i början, brukar Bosse berätta. Han frågade en gång Evert J-berg en gång på sitt eget sätt om han kunde få löneförhöjning.

– Du, Evert, kan du sänka min lön med fem kronor i veckan.

– Visst, sa Evert, jätteenkelt.

– Bra, sa Bosse, då kan jag få socialbidrag…

Så fick han löneförhöjning.

Att livet som pensionist är tufft ekonomiskt är ingen hemlighet. Bosse vet råd.

– Du, sa han till mig, vi tar gratisbussen ut till Ikea. Där kan vi köpa korv för en femma och sen åker vi mätta med gratisbussen hem igen.

– God idé. Billigt och så får vi en utflykt på köpet, säger simmarkompis Bosse.

Strömstad, Söderhamn och Västerås är kandidaterna till utmärkelsen Årets Båtkommun 2014. Det är resultatet av Sweboats riksomfattande undersökning om båtlivet i Sveriges kommuner. Grattis Hälsingland. Sweboat har under vintern och våren för fjärde gången kartlagt och jämfört förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner. I undersökningen fick kommuner, båtklubbar och privata aktörer svara på frågor om bland annat kostnader och kötider för båtplatser, service i anslutning till hamnar och förekomst av miljöstationer och båtbottentvättar.

Kommunernas förvaltningar ombads dessutom redovisa investeringar och utvecklingsprojekt för båtlivet. I undersökningen har huvudsakligen kustkommuner och kommuner runt de större sjöarna, valt att delta, jämte båtklubbar och privata företag.

När jag har ringt Sweboat senaste åren och frågat vilken plats Gävle hamnar på har jag fått till svar att Gävle inte har svarat på enkäten. Nähä, men okej, jag förstår det. Välkommen ombord, nä visst ja, Gävle sätter segel, heter det numera.

Hårt liv sjömanslivet.

Blev inbjuden till Klubb Maritims tioårs jubileum. En trevlig tillställning med kryssning på Drottning Silvia i nordostlig vind med nio meter per sekund. Böcklingbroder Stefan som varit kapten på Wallenius största biltransportfartyg och som seglat dom stora haven med 8 000 bilar ombord, kom med plåster på hakan.

– Jag rakade mig lite oförsiktigt försökte Stefan.

Men jag tror det var ett sjösjukeplåster.

När Stefan en gång visade båten för japanska biltillverkare tyckte de att kaptenens utrymmen var onödigt väl tilltagna. Minskade man kaptenens hytt skulle man lätt få plats med några japanska bilar till.

Meteorologen på TV 4, Anders Nylund, bördig från Gävle, ni vet han som kastar upp och fångar någon liten manick efter varje avslutad väderrapport var också med på festen. Han visade stolt sin ring på fingret och sa att han förlovade sig ute på Lövgrund som kunde skönjas i horisonten.

Med en trehästars Crescent på en liten öppen båt tog sig paret ut till Lövgrund från Bönan och så gick de till kapellet för att förlova sig. Fin historia.

Anders måste redan på den tiden haft bra koll på vädret innan de kastade loss. Det var 1968 i slutet av augusti, hemfärden gick i kompakt mörker, Bönans fyr vägledde de unga tu. Äktenskapet fungerar fortfarande finfint, säger Anders som tillsammans med L-G Nilsson skrivit en alldeles lysande bok om väder, fyrar och skeppsbrott med fina titeln ”Sjörapporten”. Kuling läsning.

Briggen ”Tre Kronor af Stockholm” gör sin premiärseglats för säsongen under kappseglingen Lidingö Runt. 250 båtar ställer upp i den 13,5 distansminuter långa seglingen. Briggen Tre Kronor är en symbol för ”Initiativet Hållbara Hav” som arbetar för att rädda Östersjön.

I sommar är det fyra år sedan Briggen Gerda lämnade Gävle. Hårt liv sjömanslivet.

M/S Emma på Storsjön är i, min Jabowoky är fortfarande oi.

Grund-Kalle säger att han nu kör med 5-2 metoden, typ:

– Jag har blivit fett smal och mår sjukt bra, typ.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Annons