Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häftigast och vackrast i pumpavärlden

ÅBYGGEBY
I våras sådde alla 120 barn i Åbyggeby skola pumpafrön. Under sommaren har frukterna vuxit till sig och i går var flera av dem bidrag i landsbygdscentrums pumpatävling.

Annons
Häftigaste, vackraste, coolaste och tyngsta var de olika kategorierna.
- Barnen har själva fått bestämma tävlingsklasserna, säger Lars-Erik Wickberg, ordförande i landsbygdscentrums ekonomiska förening.
I hallen avgjordes den mest prestigefyllda tävlingsklassen. Under stånk och stön bars bidragen fram till den våg som var fäst i en balk som placerats mellan två hatthyllor. En efter en vägdes de stora frukterna och efter ett tag stod det klart att vinnaren vägde en bra bit över 50 kilo. Exakt hur mycket mer är svårt att säga eftersom skalan på vågen tog slut.
En av odlarna förklarade att sjövatten och dynga var hemligheten bakom frukternas storlek. Någon undrade om pumporna dopingtestats.
Aktiviteterna ute på gården gick också i fruktens tecken. Lars-Erik Wickberg och trädgårdsmästaren Lars Krantz tog det första spadtaget i den fruktträdgård som ska anläggas runt landsbygdscentrum.
- Här ska vi plantera fruktträd som nästan inte kan växa på dessa breddgrader. Men om det går så går det här, i en södersluttning. Det ska bli plommon, körsbär, äpplen och päron, säger Lars Krantz.
Sammanlagt 16 träd ska planteras. Trädgården kommer sedan att bli större för varje år tills den omsluter hela byggnaden.
- Vi satsar på att skapa en inspirerande och lärande utemiljö för barnen på skolan och på dagis. Det här är bara första delen i ett stort projekt, säger Anita Persson, ledamot i styrelsen för den ekonomiska föreningen.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se