Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagaström

Länsman C.F. Engwall i Valbo förvärvade1855 jord och bildade en egendom kallad Haga eller Haga herrgårdsom i kombination med strömmen nedanför gav idéntill namnet Hagaström. Namnet finner man första gången1891 när ett tegelbruk anlades av grosshandlaren Sten Nordströmfrån Gävle. Hagaströms Tegelbruks AB hade verksamhettill 1972 efter ett uppehåll 1926-1935, huset revs 1980och radhus byggdes i området. En järnvägsstation,ritad av Sigge Cronstedt, uppfördes 1900 och revs 1982. Blandföretag som etablerades i Hagaström märks Durotapet. 1906 grundades i Hagaström Mindre folkskoleseminariet, vars rektorsgård senareblev mödra- och spädbarnshemmet Wockatzgården.
I en fastighet kallad Lilla Lugnet bodde i flera årFabian Månsson under sin tid som journalist påArbetarbladet. En väg i närheten är uppkallad efterhonom.