Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund imponerad av elbil

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund besökte Gävle Energi i går.
Där passade han på att testa en elbil.
– En speciell känsla att köra utan att höra motorn, sa han efteråt.

Socialminister Göran Hägglund kom till Gävle i går för att höra vilka satsningar kommunen gör på miljövänligare energi. Informationen fick han under en lunch med bland andra Gävle Energis vd Per Aurell, partikamraten Lennart Ahlenius och högskolans representant Bengt Eriksson.

– Gävle Energi ligger i framkant när det gäller miljövänlig energi och har en stor bredd i verksamheten, här sker en utveckling inom många områden, sa han efter lunchen som bestod av kall buffé.

Därefter var det dags att provköra en av kommunens elbilar. Först fick han se hur en nyckel i form av en tag fungerade som kod för att öppna luckan till ett elskåp. Det är från skåpen som bilarna tankas.

– Vi har Sveriges första kodningsstation här, förklarade Per Aurell.

Så tog Göran Hägglund säte på förarplatsen, backade och körde iväg med den lilla gula bilen.

När han kom tillbaka fem minuter senare sa han:

– Det var som att färdas i en liten Fiat eller Mitsubishi. Först uppåt 70 kom ett vinande ljud.

Själv kör han en Volvo V70 just nu. Den trivs han med men kommer nästa gång att köpa en bli med nyare teknik som minskar utsläppen.

– Att vi i dag har flera bränsletyper att välja mellan är ett stort framsteg. Jag ser en framtid där vi om 30 år inte längre är beroende av fossila bränslen.

Han passade också på att berömma samarbetet mellan Gävle Energi och Högskolan i Gävle i försöken att få fram miljövänligare alternativ.

– Det får alltid stor betydelse när energibolagen knyter ihop sin verksamhet med forskning och utveckling. Då skapas utbildning som gör området spännande och att yngre personer dras till det.

Göran Hägglund hade under lunchen även fått höra om de runt 20 familjer som skulle få köra elbil på prov.

– Ett otroligt bra initiativ, sa han.