Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hajo dömd för olaga frihetsberövande

Även kommunalråd Gin Akgul Hajo, V, är dömd för brott.
1999 deltog hon i en ockupation av Folkets Hus i Stockholm och dömdes för olaga frihetsberövande.
I fyra-fem timmar hölls 14 anställda instängda innan polis lyckades lösa gisslansituationen.

GD fortsätter sin granskning av ledande politiker inom Gävle kommunfullmäktige och kan i dag avslöja att ett av kommunalråden är dömd för ett brott. Det handlar om Gin Akgul Hajo som den 17 maj 1999 gjorde sig skyldig till olaga frihetsberövande.

Några dagar tidigare hade PKK-ledaren Abdullah Öcalan gripits av turkisk säkerhetspolis i Kenya och förts till Turkiet, en nyhet som skapade oro bland många kurder som såg honom som en frihetskämpe.

Den 17 februari samlades en stor mängd personer med kurdisk bakgrund i Stockholm för att genomföra en demonstration utanför riksdagshuset. Därefter begav de sig vidare till Folkets Hus på Barnhusgatan för att försöka få kontakt med ledande personer inom det socialdemokratiska partiet. Tanken var först och främst att överräcka ett protestbrev – men situationen urartade till ett gisslandrama när ryktet gick att polis var på väg.

Totalt trängde sig 47 personer in i lokalen och sa till personalen att samlas i lunchrummet. Utgångarna barrikaderas, bland annat genom att gallergrindar stängdes och kontorsmaterial ställdes framför utgångarna.

Ockupanterna sa hela tiden att de inte tänkte använda våld, men flera av de instängda personerna uppfattade ändå situationen som mycket obehaglig. Några av ockupanterna bar mask, det gick rykten om att polisen skulle storma lokalen och vissa av de kurdiska ungdomarna var mycket uppjagade och hotade bland annat med att sätta eld på sig själva.

Gin Akgul Hajo hävdade i rätten att hon också ville gå därifrån men stoppades av andra demonstranter. Hon höll inte med om åklagarens påstående att hon varit aggressiv och dominant. Möjligen skrek hon "länge leve Öcalan" vid fönstret i ett av rummen, men hon var absolut inte drivande.

Tingsrätten valde dock att tro på flera av de LO-ombudsmän som vittnat om att hon på olika sätt deltagit aktivt i aktionen, bland annat genom att hålla vakt. En av dem berättade att hon vägrat låta honom ringa och meddela sin läkare att han inte skulle dyka upp på avtalad tid.

Polisen förhandlade med några av personerna som trängt sig in. Dessa ställde vissa krav för att personalen skulle släppas ut. Vid 18-tiden hade alla personer släppts och de 47 utomstående personerna greps och förhördes.

Totalt åtalades tio av 47 personer för inblandning i ockupationen, men endast fem personer befanns skyldiga. Stockholms tingsrätt menade att brottet var så allvarligt att det inte kunde bli frågan om annat än fängelsestraff.

Gin Akgul Hajo dömdes till fängelse i ett år – men domen överklagades och Svea hovrätt gjorde en annan bedömning. Där friades två av de åtalade helt. Gin Akgul Hajo befanns fortsatt skyldig till brott, men fick sitt straff lindrat till villkorlig dom förenat med 150 timmar samhällstjänst.

Läs även:

Hajo: "Det här är ju ingen liten grej"