Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll i kontokortet

Mellan 1 januari och 21 juli i år har 325 kontokortsbedrägerier anmälts. Under motsvarande period 2008 var det endast 111 fall. Ännu finns inga tecken på att brottsvågen ska avta.

– Det är ofta väldigt enkla brott att utföra. Allmänheten litar för mycket på okända, och det finns alltid folk som vill tjäna snabba pengar, säger Anders Samuelsson, chef för ekobrottsgruppen i Gävleborg.

Att förlora kontrollen över sitt bankkonto kan gå mycket snabbt. Det kan exempelvis räcka med att någon fotograferar fram- och baksidan på ens kontokort. Med kontokortsnumret och cvv-numret kan personen sedan enkelt beställa varor från Internet.
– Man måste vara uppmärksam. Lämnar man ifrån sig sitt betalkort i baren och inte håller koll på vart det tar vägen kan det gå illa, säger Anders Samuelsson.
En annan vanlig metod bedragarna ofta använder är att sända mejl från falska avsändare. Det kan exempelvis stå att ens bank har tekniska problem och att man därför ska skicka över personuppgifter och kontonummer. Allt utom någon liten detalj i adressen kan se ut som det ska. Trots att det pågått länge är det fortfarande många som går i fällan.
– Vi är ofta för godtrogna tyvärr, säger Anders Samuelsson.
En trend på internet under de senaste åren är att sälja varor som inte existerar, eller att inte skicka över varan trots betalning. På annonssidor som Blocket händer det ofta att en inte ont anande förlorar sina pengar.
– Har den lurade satt in pengar på ett visst konto kan vi ofta spåra ägaren. Men det betyder inte alltid att pengar kommer tillbaka, för de som sysslar med sådana bedrägerier är ofta skuldsatta, säger Anders Samuelsson.
Som ett resultat av den stora ökningen av kontokortsbedrägerier har även företag som spärrar betalkort och personnummer fått allt mer kunder.