Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller vårt löfte

Nu sänker vi skatten för pensionärerna, skriver Lars Beckman

Januari är här och vi svenskar kan lämna det gamla året med en tillförsikt om framtiden. I många andra europeiska hem är känslan en annan. Den ekonomiska krisen har lett till att man nu både höjer pensionsåldern och reducerar pensionen i flera länder.

Så är inte fallet i Sverige, tvärtom. Sverige har EU:s starkaste offentliga finanser och ett långsiktigt stabilt pensionssystem. Den internationella ekonomiska krisen har dock påverkat den svenska ekonomin och därmed pensionerna. För oss moderater är det viktigt att minska finanskrisens efterverkningar. Därför sänker vi nu skatten för pensionärer med 7,5 miljarder kronor med start i januari.

Tillsammans med regeringens två tidigare skattesänkningar som skedde under 2009 och 2010 har pensionärerna fått sina skatter sänkta med nästan 13 miljarder kronor. Det är den största riktade skattesänkningen till pensionärer i svensk historia.

I Gävle och Sandvikens kommun innebär det att de fattigaste pensionärerna, ensamstående med garantipension, får ca 510 kronor respektive ca 505 kronor mer kvar i plånboken varje månad jämfört med 2006. I Ockelbo och Hofors kommun får de cirka 491 kronor respektive cirka 479 kronor mer kvar i plånboken varje månad jämfört med 2006.

I Sverige ska man inte behöva oroa sig över att bli äldre.

Lars Beckman

Riksdagsledamot för Gävleborgs län, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel