Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälltjärn lär oss historien

HÄLLTJÄRNNaturskönt med ett vattenhjul som rullar och det ryker och doftar av kol. Det glöder i blästerugnen, med spettet lossas luppen, järn och slaggklumpen, innan den lyfts upp och järnet klubbas fram.

Platsen är Hälltjärn utanför Järbo och här tillverkades järn redan för två tusen år sedan. De sista åren har den gamla metoden att framställa järn av myrmalm tagits upp på nytt.

Spännande
- Det är lika spännande varje gång att se om vi lyckas, säger Catrine Tangen, ordförande i Hälltjärnsprojektet.
Hälltjärnsprojektet startade redan för tio år sedan. Då ville Jörgen Wesström och Helge Genberg rusta upp en gammal kolarkoja. Lite senare upptäckte de slaggvarpen strax söder om tjärnen och så kom föreningen Hälltjärnsprojektet igång i oktober 1992, i starten 13 medlemmar, i dag hundratalet.
- Sedan rustade vi upp dammen och byggde vattenhjulet, säger Helge Genberg, som prisar alla de ideella krafter som ställt upp.

På gammalt vis
I området finns många lämningar som pekar på järnframställning så en utveckling med att försöka tillverka järn på gammalt vis blev naturlig. Medlemmarna grävde fram rödjord, myrmalm, som torkades och sedan rostades, En process där den torra jorden bränns med kol för att koncentrera järnhalten. Sedan läggs den rostade malmen i blästerugnen tillsammans med kol som efter knappt fyra timmar brunnit ner och smält fram järn och slagg till en klump, en lupp. Luften till ugnen ger de två vattendrivna blåsbälgarna, de enda i landet som drivs med vattenkraft.

Mycket svinn
- Men det blir ett stort svinn där 100 kilo rödjord ger tio kg rostad malm som om vi lyckas ger ett kilo järn, säger Catrine Tangen och nu har medlemmarna lär sig tekniken så de flesta blästringarna går bra.
Under de båda blästerdagarna ska föreningen hinna med fyra blästringar och i dag, söndag, kommer medlemmar från föreningen Kråknäsjärnet i Torsåker att prova på järnframställning med egen rostad myrmalm.

Spelar på såg
I år när föreningen firar tio år är det inte bara järnframställningen som lockar. En spelmansstämma där Gert Westby underhåller på såg och flera hantverkare visar sina alster.
- Vi är inte så många som spelar på såg, men för mig var det naturligt eftersom jag jobbat med sågar så länge Sandvik hade kvar tillverkningen, sammanlagt 30 år, säger Gert Westby.
Det finns också en visa om Hälltjärn som skrevs av Andreas Myllers åren 1967-70 med en vers varje år. Sedan har visan fått en femte vers av Signe Karlsson som tillägnas Gert Westby.
Han räknar med att spelmansstämman i samband med blästerdagarna på försommaren ska bli en tradition.
Hela området är ett populärt strövområde där marken ägs av Sandvikens kommun och alla kan hitta något, inte minst barnen som går den Trollstig som Majvor Genberg gjort.

ULF GRANSTRÖM