Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingarna ger sig inte

Annons

Hälsingarna har aldrig accepterat Gävle sjukhus som länssjukhus. Det är därför inte konstigt att grannfejden håller i sig. Redan på 1970-talet när Ljusdals sjukhus skulle läggas ner kom delegationer från Hälsingland till landstingsledningen i Gävle för att protestera. Likaså när det var dags för Söderhamns sjukhus. Då hänvisade man till militärflygets behov, F 15. En kraftigt utökad primärvård som ersättning för akutsjukvården föll inte i smaken. När det gäller det nya Bollnäs sjukhus var det redan nedläggningshotat när det invigdes.

På 1970-talet löste politikerna problemen genom att höja landstingsskatten varje år. Man gjorde en budget för sju akutsjukhus och höjde skatten därefter, år efter år.

En journalist frågade vid ett tillfälle landstingsrådet Asp från Kilafors hur högt man kunde höja skatterna år från år. Om det inte fanns någon övre gräns. Asp svarade att man kunde höja hur högt som helst, allt berodde på hur mycket man höjde grundavdraget!

Nu visar landstingsdirektör Svante Lönnbarks tjänstemannaförslag om sjukvårdens inriktning i Gävleborg att verkligheten även kommit ikapp Landstinget Gävleborg. Det handlar inte bara om att få en koncentrerad akutsjukvård med stora resurser. Det handlar även om att kunna rekrytera läkare med spetskompetens till de olika specialiteterna. Detta är svårt i dag till sjukhus som får hanka sig fram ekonomiskt och som inte kan satsa fullt ut.

Hälsingarnas ovilja att satsa på Gävle sjukhus som länssjukhus beror på att de anser att det ligger geografiskt fel, i nedre kanten av länet. Men med den utveckling som ambulanssjukvården genomgått bör inte detta vara något problem längre.

Detta vet undertecknad av egen erfarenhet eftersom jag bor ocentralt ute i obygden och haft fyra hjärtinfarkter.

Ambulanspersonalen är i dag oerhört sjukvårdskunnig och skicklig på att ge första hjälpen och göra patienterna transportdugliga.

Man får hoppas att politikerna i landstinget, även de från Hälsingland, tar sitt förnuft tillfånga och inser vad som är bäst för länsborna.

Men landstingsdirektör Svante Lönnbark får säkert löpa gatlopp i Hälsingland, alla rapporter tyder på det.

Man får hoppas att politikerna i landstinget, även de från Hälsingland, tar sitt förnuft tillfånga och inser vad som är bäst för länsborna.

F.d landstingsanställd i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare