Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentral kvar i Sandviken?

STORVIK
Missionskyrkan var fylld till sista plats när utredningen av framtida placeringen av Storviks hälsocentral presenterades på måndagskvällen.

Annons
Tre alternativ presenterades av Gästriklands primärvårdschef Anneli Hultman med hjälp av personalansvariga Anna-Karin Grankvist.
1) Basen blir vid gamla sjukhuset i Sandviken med så kallade satellitmottagningar i Storvik och Kungsgården.
2) Ny hälsocentral i Storvik.
3) Ny hälsocentral i Kungsgården.

Förslag ett
Billigaste alternativet är onekligen förslag ett. Eftersom landstinget äger det gamla sjukhuset skulle kostnaderna hamna på 250 000- 300 000 kronor när det gäller Storvik och 400 000 kronor när det gäller Kungsgården. Fördyringen i Kungsgården beror på att hyreskontraktet går ut först 2006.
En ny hälsocentral och kostnaderna för om- och tillbyggnad hamnar på 20 miljoner. Då är ändå inte tomt och fastighet köpta.
- Med basen i Sandviken behövs bara 300 kvadrat för satellitmottagningarna, förklarade Anneli Hultman. Det skulle behövas fyra rum för sköterskor och läkare, ett rum för behandling och en expedition.
En placering av hälsocentralen i Sandviken skulle ge stora samordningsvinster. Tillsammans med Vallhov HC och Björksätra HC skulle gemensam reception, laboratorier och specialfunktioner minska kostnaderna. Det skulle också underlätta för personalen vid semestrar och korttidsfrånvaro.
- Problemet för storviksborna är de kommunala resorna med bussbyten, förklarade Anna-Karin Grankvist. Det blir lite lättare för boende i Kungsgården eftersom flera linjer passerar orten.
Skulle en ny HC byggas i Storvik eller Kungsgården kommer landstingets årskostnad att ligger på mellan 1,7 miljoner och 2,3 miljoner.
- En nackdel är att personalen inte vill arbeta i Storvik, sa Anna-Karin Grankvist. Det är framför allt svårt med läkare och sjuksköterskor.

Många frågor
Det var också många som hade frågor till panelen som förutom Grankvist och Hultman bestod av landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, Torbjörn Rönnkvist, ordförande i västra Gästriklands hälso- och sjukvårdsnämnd och Leif Lindstrand från Landstingsfastigheter.
Flera undrade när det slutliga beskedet kommer.
- Det rör sig om några veckor, menade Ingrid Liljegrääs. Jag fick själv alternativet under helgen och jag måste få läsa rapporten i lugn och ro. Sedan vill jag också att vi får möta Forum-gruppen om någon vecka och att den gruppen då redovisar storviksbornas förslag och viljor.
- Landstingsstyrelsen måste också ta ett investeringsmedgivande, fortsatte Liljegrääs.
En eventuell byggstart kommer i så fall om ett år och under den tiden kommer HC att vara kvar i Sandviken.

JÖRGEN LARSSON