Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentraler till sjukhuset?

GÄVLE
Hälsocentraler i gamla BUP-huset på sjukhusområdet?
Den möjligheten diskuterar primärvården med X-fastigheter.

Annons
- Det här är något som inte är förankrat någonstans, säger Lillemor Ellström, biträdande primärvårdschef.
Hon vill heller inte säga vilka hälsocentraler som skulle beröras vid en flytt. Att det skulle vara Sätra och Stortorget, som ligger förhållandevis nära länssjukhuset, vill hon varken bekräfta eller dementera. Men att det handlar om mer än en hälsocentral är i alla fall klart.
- Man flyttar inte in enstaka primärvårdsenheter på sjukhuset.

Egna lokaler
Bakgrunden är att landstinget vill ha sin verksamhet i egna lokaler. När kontrakten med andra hyresvärdar går ut, något som gäller för hälsocentralerna, tittar landstinget om det finns egna alternativ.
BUP-huset står tomt sedan barn- och ungdomspsykiatriska kliniken flyttade ut 1998 eftersom lokalerna var fukt- och mögelskadade. Inget har gjorts åt huset sedan dess utan det står fortfarande oanvänt.
Leif Lindstrand, chef för X-fastigheter, säger att det handlar om en total ombyggnad innan någon kan flytta in på de 3 000 kvadratmetrarna. De bedömer att det är möjligt att bygga om för hälsocentraler.
- Det är en byggtid på säkert tio månader, när man vet hur det ska se ut, säger han.
Om inte primärvården är intresserad av huset vill BUP flytta tillbaka säger Leif Lindstrand. De håller nu till på Södertull i lokaler som socialförvaltningen vill hyra till Gävle behandlingscenter. Det finns också andra alternativ på sjukhusområdet berättar Leif Lindstrand.
Frågan om hälsocentralerna är avgjord efter sommaren, i augusti eller tidig höst, tror Lillemor Ellström. Det som avgör är om BUP-huset är praktiskt.
- Det måste vara ändamålsenliga lokaler, som är bättre än dem de redan har.
Hon säger att landstinget redan tidigare av praktiska skäl har frångått tanken att hälsocentralerna ska ligga i anslutning till där folk bor. I Sandviken har två hälsocentraler flyttat in på sjukhuset, men bara en av dem har sitt upptagningsområde runt sjukhuset.


ANNA BAGGE