Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsotester inget för Gävle än

GÄVLE
Perfekt hälsa är en merit. Högt blodtryck kan ligga dig i fatet.
Det är följden för dem som söker jobb i kommuner som använder sig av hälsotester som en del av rekryteringsarbetet.

Annons
Prickfria hälsointyg kan bli hårdvaluta på vissa delar av arbetsmarknaden sedan riksdagen beslutat att arbetsgivarna ska stå för kostnaden för den tredje sjuklöneveckan. Tio procent av de kommuner som svarat på tidningen Kommunaktuellts enkät utför hälsokontroller innan de nyanställer personal.

Förslag om tester

En knapp fjärdedel av kommunerna har diskuterat att införa någon form av tester - men inte Gävle kommun.
- Jag är tveksam till att införa generella hälsotester. Man ska inte behöva vara perfekt för att få jobba i kommunen, säger Ann-Sofie Hansson, personalstrateg för Gävle kommun.
Precis som många andra arbetsgivare försöker Gävle kommun bekämpa sjukfrånvaron på olika sätt. På många håll handlar åtgärderna om att anpassa arbetet efter personalens hälsa.
- Man är nog inne på fel spår om man vill minska sjukfrånvaron genom att enbart anställa människor som på papperet är fullt friska. Vi vet att det är fler faktorer som spelar in när folk sjukskriver sig, säger Ann-Sofie Hansson.
I undantagsfall kan dock kontroller vara motiverade, menar hon. Exempelvis när tjänsten ställer extra stora krav och arbetsgivaren vill vara på den säkra sidan.
Omvårdnad Gävle är kommunens största förvaltning. Anställningsbehovet är stort och förvaltningens personalchef Anita Bjurström kan tänka sig hälsokontroller som ett instrument i rekryteringen.
- Alla insatser man kan vidta för att främja hälsan är till fördel. Om vi skulle använda någon form av tester skulle syftet vara att ta reda på utgångsläget. Trots att vi har bra hjälpmedel ingår tunga lyft i det dagliga arbetet för personalen och man vill ju inte försätta personer i en situation där de får skador, säger hon.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se