Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsoundersökningen som fick Facebook att blockera GD

Nyheten om att mammografin blir gratis blev för mycket för Facebook. Eller åtminstone bilden som illustrerade nyheten.
– Det är allvarligt att ett amerikanskt bolag styr över Gefle dagblads publicistiska beslut, det här är ju en helt vanlig nyhet, säger Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad.

LÄS den blockerade artikeln: Mammografin blir gratis

Gefle Dagblads nyhetstexter publiceras online på GD.se. Men för att nå fler läsare använder sig GD av ett Facebookkonto, som i skrivande stund har drygt 8200 följare. Under helgen publicerades en artikel om att Regeringen satsar 130 miljoner kronor för att göra screening av bröstcancer gratis i hela landet. Till artikeln fanns en bild förställande en vanlig mammografiundersökning. Inlägget anmäldes och ansågs stötande av det amerikanska bolaget.

På måndagsmorgonen hade Facebook tillfälligt stängt av samtliga redaktörer av GD:s Facebookkonto och tagit bort den mammografiartikeln som delats på kontot.

– På grund av det här så hindrades GD och en stor del av GD:s journalister i sitt arbete eftersom Facebook är en kanal vi publicerar oss på, säger Anna Gullberg.

– Det är helt vanlig samhällsjournalistik som handlar om medicinska frågor, nämligen mammografi och kostnaden för mammografi. Det är en artikel som illustreras av en vanlig nyhetsbild av hur mammografi går till. Det finns inget sexuellt, inget upprörande, det finns ingenting i den här bilden som på något sätt kan tänkas uppfylla de intentioner som Facebook har med att ha en policy kring naket. Jag föreställer mig att den mest är inriktad för att man inte ska kunna använda Facebook som plattform för att sprida sexbilder och pornografi.

Har du förståelse för Facebooks agerande?

– Nej inte det minsta, säger Anna Gullberg.

Hon kommer nu att framföra en protest mot Facebooks agerande direkt till företaget.

– Jag ska undersöka det här regelverket ytterligare men jag tror inte att det kommer att hjälpa särskilt mycket, men av principiella skäl kommer jag att skicka in en protest till Facebook, säger hon.

Finns det några demokratiska problem med att Facebook agerar så här?

– Ja det finns ju naturligtvis. Det här är ju ett privat företag med säte i ett annat land som på det här sättet gör att nyhetskonsumenter i Sverige inte har möjlighet att ta del av viktig samhällsjournalistik. Det är ett superproblem, säger hon.

Gefle Dagblad har sökt Facebook för en kommentar utan att lyckas.