Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halva huset står på fel mark

ÅRSUNDABygg- och miljönämnden i Sandviken kommer att avslå Årsundafamiljen Torbjörn och Lena Erikssons bygglov vid kommande nämndmöte.

Annons
- Har vi gett bygglov hade det stridit mot detaljplanen, säger Lars-Göran Edholm på Stadsarkitektkontoret.
Det här är ett mångårigt ärendet som stött och blötts i flera omgångar. Familjen Eriksson köpte släktgården för nio år sedan och huset var då ett renoveringsobjekt. Familjen har lagt ner 500 000 kronor på att rusta huset, men när de ville bygga ett vardagsrum blev det stopp.
Enligt detaljplanen står halva huset på industrimark och den andra halvan på parkområde.
- Vi har försökt hitta en väg ut ur problemet, förklarar Lars-Göran Edholm. Den gamla nämnden hade ärendet uppe och kontakt med olika instanser, men inget gick att göra. Vi har verkligen gått på djupet för att hitta en lösning, men inte lyckats.
Enligt Edholm har intresset för industrimark i Årsunda ökat så smått de senaste åren.
- Och så länge detaljplanen inte ändras kan vi inget göra, menar Edholm.
Lena Eriksson postade på onsdagen ett brev till kommunalrådet Stefan Hedin.
- Årsunda kommundelsnämnd ville ändra på detaljplanen så sent som i höstas för att vi skulle kunna bygga ett vardagsrum, säger Lena Eriksson. Jag har sett papper på stadsarkitektkontoret som styrker det. Nu hoppas vi att Stefan Hedin har förståelse för våra problem.
Familjen Eriksson trivs i det omtvistade huset.
- Vi vet att kommunen kan tvingas lösa in vårt hus, men det är det sista vi vill ska hända, menar Lena Eriksson.
- Jag undrar också varför kommunen inte stoppade vårt köp av huset om det stod på industrimark, undrar Lena. Då hade problemet aldrig uppstått. Nu kanske det gått lite för mycket prestige i frågan.
JÖRGEN LARSSON