Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvans bildminne: Blixtarna fungerade men bilden blev nog inte publicerad

Annons

Den här bilden har suttit på väggen i mitt båthus sedan folkomröstningen 1994. Den folkomröstningen handlade om vi skulle vara med i EU eller inte.

Det var den 13 november som vi gick till valurnorna och röstade ja till ett EU medlemskap. Tidningen gjorde en välmatad bilaga om för eller emot EU.

Jag fick uppdraget att illustrera ja- respektive nej-sidan. Hur idén kom upp kommer jag inte ihåg men jag bad sminköserna på Folkteatern sminka upp en skådis som skulle föreställa glad tjej på en bild och sur på den andra ungefär som dom kända teatermaskerna ni vet.

Mitt under sminkningen ville jag mäta ljuset och kolla om blixtarna fungerar som jag tänkt. Skådisen med rullar i håret sätter sig på plats och lipar mot kameran. Pang! Blixtarna funkar hoppas exponeringen blev rätt. Man plåtade med diafilm på den tiden och fick vänta ett par dagar innan man fick tillbaka filmerna från labbet.

Jag tror inte den här bilden publicerades man jag gillade den. Därför åkte den upp på väggen i båthuset. Ser bilden lite konstig ut så beror det på att den har fått lite stänk av båtens bottenfärg på sig. På valdagen den 13 november 1994 gick jag och röstade ja till EU.

Jag blev lite tveksam till mitt EU-val när jag och en reporter mötte upp de första Gävlepolitikerna i Strasbourg 1995. Delegaterna kom från Bryssel med lådvis av dokument, långtradare och hela tåg kom med grejer från Bryssel när besluten skulle fattas i Strasbourg.

Det kändes som en onödig flytt och ett enormt slöseri med tid, pengar och resurser bara för att fatta beslut. Eller som Inger Schörling sa till oss utanför EU parlamentet just när hon anlänt ”I'm a bit confused” Exakt så kändes det.

Gå nu och rösta i dag!

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com

P. S: Efter publiceringen fick jag följande mejl från tjejen som var modell, Suzie Urasaki: "Sitter här och slösurfar på fikarasten på jobbet och ser min tunga dyka upp! Jag var modellen till EU-fotograferingen den där gången för länge sedan. Jag jobbade som assistent till Lotta som var maskör på Folkteatern då och som fixade sminkningen. Jag minns att jag var lite skeptisk till att se glad ut utan vi fick en hel del rätt så roliga bilder där jag ser fundersam och kanske lite mer lekfull ut – till exempel lipande! Jag fick några papperskopior av dig senare och min mamma har dem kvar fortfarande."

Annons