Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: De lärde sig att man måste stoppa Eja Magnusson

På båda bilderna ser vi Skades Eja Magnusson, den liggande bilden är från andra november 1977, Eja kastar sig innanför linjen innan hon lossar skottet liggande i luften mot Borlängemålvakten.

Härliga Eja, hon offrade sig hänsynslöst. Blev nästan allt med på bild i tidningen för just sin brutala spelstil. Säkert lite orättvist mot många bra lirare i laget. Jag kom från Sandviken och hade plåtat massor av handboll på allsvenska SHK. Men på Jernvallen var det kolsvart i hallen. Där fick man ta till blixten.

Därför var det kul att plåta handboll på Träffen i hyfsat ljus trots att hälften av lysrören ofta var paj. Några ljusstarka nya objektiv och motordriven kamera gjorde inte saken sämre och att Skade var ett topplag i högsta serien och kolla den stora publikskaran på läktaren som ofta höjde stämningen.

På den andra bilden som är från 29 mars 1978 tas Eja hårt på linjen av Borlänges försvar. Man har lärt sig att man måste stoppa Eja. I bakgrunden skymtar Maja Andersson som hade ett fruktat skott. Eja gick senare till Polisen i Stockholm. Kul om handbollen kom tillbaka i distriktet. Nu är det en fruktansvärt tuff sport, det gör ont att spela handboll i dag. Själv dras jag med ett trasigt knä sedan spel med SHK:s pojklag.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com