Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: Det är samma sak nu som då - en enda lång påsk-kö

Det är lite konstigt att det hänt så lite på så många år. Den här bilkön är från 1976. Det är precis då som nu, det är påsktrafiken som ställer till det.

Det är slut på påskhelgen, alla vill hem. Kanske har man fått kissa och fått i sig en bit mat på Kungsgrillen eller Pigalle på väg genom Gävle med alla osynkade trafikljus. Själv har jag åkt genom Brynäs, över Bomhus, förbi Vårvik och kommit fram till E 4:an strax norr om Furuvik.

Där kryper trafiken fram som är på väg söderut och som ska ta bilisterna genom Skutskär, Marma, Månkarbo och senare rakt genom hela Uppsala med alla trafikljusen där.  Att börja med omkörningar är meningslöst. Vägen har byggts om flera gånger både söder och norrut sedan dess. Det är otroligt mycket bättre söder om Gävle i dag men norr om stan är det samma problem som för 44 år sedan.

Konstigt. Klart att bilismen ökat, turistandet har också ökat till fina skidanläggningar och andra aktiviteter men det kanske vägverket kunnat räkna ut. Det är dags nu. Att åka in mot Gävle igen och möta den långa ormen av bilar gör att det känns lite bättre att jobba en solig och fin annandag påsk. Kör försiktigt till påskhelgen.

Fast hur det blir med köerna denna helg återstår att se, framför allt om stockholmarna har lytt rådet att inte resa till fjällen i påsk.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@gd.se