Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvans bildminne: En massiv svart rök drog österut mot Bovik

Vaknade mitt i natten av att ”flyglarmet” tutade. Klockan var strax efter tre. Jag slog på radion som man ska göra vid ett VMA-larm (Viktigt meddelande till allmänheten). Det var en brand på Sandvik. SOS-alarm hade dragit larmet över Gävle, något hade gått fel, det skulle bara ha gått ut över Sandviken.

Hur som helst nu var jag vaken, ringde fotochefen Leffe Jäderberg och vi tog beslut om att jag skulle dra till Sandviken. Sagt och gjort, jag var på väg, bilen fick sträcka ut ordentligt efter en nästan bilfri Riksväg 80 som E16 hette då. Det var den 16 april 2011.

På viadukten över järnvägen i Sandviken såg man en massiv svart rök dra åt öster mot Bovik och Forsbacka. Jag stannade på brokrönet och filmade. Sedan ner mot Jernvallen. Därifrån kunde man se branden inne på Sandviks område.

Det var i trådtillverkningens lokaler det brann. Branden var svårsläckt, den hade startat redan kvällen innan vid 22-tiden i betningen. Eftersom det var syror och andra kemikalier kunde man inte gå på med vatten. Klockan två på natten hade man hört en kraftig explosion. Nu hade den utvecklats till en storbrand.

Vid sextiden var jag tillbaka i Gävle. Leffe hade kommit in till jobbet, vi lade ut filmen på webben. Övrig media som SVT och TV4 hörde av sig och ville köpa film och bilder till sina morgonsändningar. Leif skötte den ruljangsen. Jag åkte ut till Sandviken igen och fick kaffe och goda smörgåsar av nyhetschefen Marika, som var på tårna. Sen fortsatte vi med att följa upp händelserna. Gävle klarade sig från den giftiga röken men tåg hade stoppats efter järnvägen mellan Sandviken och Gävle.

I september 2013 invigde Sandvik en helt nybyggd trådfabrik. Den är nu såld till tyska Zapp Group.

Hade inte SOS-alarm gjort misstaget med VMA-larmet över Gävle hade vi sannolikt inte haft bilderna och nyheten om branden när Gästrikland vaknade. Ibland hänger nyheterna på en skör tråd.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com